Blazer: univerzální oblečení pro současné dny! Který je pro vás ten pravý a jak ho správně nosit?

Meteorologové hlásí teplo a pod mrakem, občasné přeháňky. Tohle počasí, které připomíná aprílovou srandu, si žádá nějaký univerzální kousek oblečení. K takovým patří blazer, který je v dospělosti považovaný za základ šatníku. Už máte aspoň jeden?

blazer

Ptáte se, k čemu takový blazer slouží? Odpověď je jednoduchá. Může být součástí vašeho neformálního šatníku, ale stále patří do kategorie vhodného oblečení v rámci kanceláře a obchodních schůzek. Vzít si ho můžete i na nákupy nebo romantickou schůzku. Těžko byste hledali něco univerzálnějšího, co maximálně unosíte během května a června!

K džínám, ke košili, do práce i na rande

Blazer přitom tvoří jakýsi mezistupeň mezi sportovním sakem a oblekem (není však součástí obleku), přičemž existují dva druhy: dvouřadý a jednořadý. První jmenovaný má pouze tmavomodrou barvu (navy blue) – vychází z prvků britského námořnictva. Jednořadý blejzr vojenskou minulost postrádá, vyvinul se z klubového saka anglických veslařů z 19. století a může mít jakýkoli odstín. Oba blazery jsou přitom šity z těžkých tkanin, jako je česaná vlna, samet, manšestr nebo flanel.

Jejich milovníci podotýkají, že je možné unosit je během pracovního týdne i víkendů, což naznačuje, že blazer skutečně patří k variabilním kouskům oblečení, které by i ve vašem šatníku neměly chybět. Pokud si na něj děláte zálusk, počítejte s investicí minimálně tisíc korun českých. Za kvalitu je však nutné si připlatit. Dražší modely se pohybují okolo pěti tisíců a výš. Berte to však tak, že se jedná o dlouhodobou investici, ze které budete těžit ještě za pár let. Dobrá péče, kvalitní bavlna, knoflíky a pečlivé zpracování se vám jistojistě vrátí.

Ryze mužský styl

Při výběru si dejte pozor na střih. Rukáv blejzru by měl být dostatečně dlouhý, aby se dotýkal vaší zápěstní kosti. Je důležité, aby byl vidět lem košile, případně manžetové knoflíčky při pokrčení ruky. V trupu by se tohle sako mělo přizpůsobit tělu a kopírovat jeho siluetu. Pokud tomu tak není, je později obtížné něco takového měnit. Proto si vždy vybírejte model, které vám maximálně sedí. Po pár týdnech nelze od krejčího očekávat zázraky! Ostatně, není Harry Potter.

Utopení v tmavých tónech

Pokud jde o délku, okraj vašeho blazeru, tak pro ten existuje nepsané pravidlo – vždy si strčte ruku do kapsy. Jde-li bez obtíží, pohodlně, je vybrané délka saka správná. Nezapomeňte na stále omílanou poučku, že sako není oblek; proto byste se měli vyvarovat nošení stejných barev. Tmavě modré sako nebude vypadat dobře s tmavě modrými kalhotami. Nejlepší je nosit kalhoty, které jsou v souladu s blazerem. Řeč je hlavně o khaki a šedé. Nejoblíbenější je však spojení s šedými flanelovými nebo hnědými chinos (bavlněné kalhoty s vnitřními kapsami) a hnědými polobotkami.

Ostatně, khaki kalhoty jsou klíčovými partnery námořnického blejzru. Dávají totiž jeho nositeli punc čerstvosti, avšak pozor, khaki kalhoty vypadají skvěle právě teď na jaře, v létě a na začátku podzimu (v zimních měsících se naopak nedoporučují).

V každém případě blazer nenechte bez povšimnutí, je to skvělé sako pro každého, které se bez pardonu dá využít při různých kombinacích. Neformální tkanina vypadá skvěle třeba s džínovinou, což ostatně potvrzuje tohle video. Necháte se inspirovat?

A co vy, nosíte blazery? Jaký je váš nejoblíbenější?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chlapi nenávidí asi polovinu věcí, které milují ženy! Levné žabky, kšiltovky vzad, véčko – co všechno si ženy nepřejí, abychom nosili?

Šortky, kraťasy nebo bermudy. Znáte pravidla jejich nošení? Seznamte se, abyste si neuřízli pořádnou ostudu!