Bizár Turkmenistánu. Bez potvrzení na virus HIV se neoženíte!

Představte si, že ji milujete natolik, že hodláte obětovat svoji svobodu – na celý život. Vaše rozhodnutí, akorát ten oddací list vám nikdo nedá, pokud vy nebo ona máte v sobě moribundus zvaný virus HIV. Cože? Tak takhle to teď nově chodí v Turkmenistánu!

Zase se toho tolik děje! V Česku vysoký policejní důstojník, kterým má být bývalý lektor policejní akademie Karel Kadlec, s alkáčem v žíle naboural na pražských Vinohradech celkem 51 aut. S jednou promilí se tyhle věci prostě stávají. Ovšem někdo v sobě nemusí mít ani decku vína, aby vymyslel něco viditelného, převratného nebo bouřlivého. Znáte autoritářský Turkmenistán?

No ten stát ve střední Asii, který má 5,24 milionů obyvatel, čímž se dá přirovnat ke Slovensku. Tak právě tam musíte být čistí, co se viru HIV týče, jinak se neoženíte!

Co platí na pohlavní nemoci? Zákony!?

Jak mezi prvními 6. dubna 2016 informoval server Abc news, tamní vládou prošel zákon, podle kterého musí být každý žadatel o manželství testován právě na HIV.

Znamená to tedy, že když potkáte roštěnku, se kterou budete chtít strávit zbytek života, nejdřív pošlou vaše vzorky do laborky. Prokáže-li se přítomnost viru, nebudete moci vstoupit do svazku manželského. Koho tohle napadlo?

O vízum si radši žádejte jinde

Ve státě, ve kterém se z 89 % prosazuje islámské náboženství, si zbytek možná můžete domyslet sami. A ptáte se na důvod? Zákon byl přijat s „cílem vytvořit podmínky pro budování zdravé rodiny a odvrácení narození dětí infikovaných virem HIV“.

Jestli to tam s pohlavními chorobami mají tak špatné, se oficiálně neví, neboť vláda si informace nechává pro sebe. Prosáklo jen, že nový zákon nařizuje, aby testy taky podstoupily osoby podezřelé z užívání narkotik, cizinci hledající pracovní víza, vězni a dárci krve. V Turkmenistánu si prostě jen tak neškrtnete.

Inspirace pro další státy?

„Diskriminace. Co je komu po tom, co mám v sobě, když o tom partner ví? Připadá mi to jako další výmysl nějakýho pošahanýho státníka, kterej se chová jako diktátor,“ komentoval situaci námi oslovený respondent, se kterým jsme zabíjeli čas ve frontě na burger. Na jednu stranu má pravdu, na tu druhou povinné testy od věci nejsou.

Jak informoval český Sexuologický ústav, význam kondomu ve společnosti není nijak valný. Riziko pohlavních chorob se konkrétně u nás zvyšuje a mezi dva největší obávané a smrtelné choroby kromě syfilisu patří právě virus HIV, který příznaky nemoci u nakažených projevuje do 10 až 15 let od doby prvního kontaktu. Nemoc AIDS však nutně propuknout nemocí.

Příkladem je známý bouřlivák ze sitkomu Dva a půl chlapa Charlie Sheen, který 17. listopadu 2015 přítomnost viru ve svém těle veřejně potvrdil v pořadu Today Show. Jeho lékař Robert Huizenga tvrdí, že díky lékům u něj nemoc AIDS nepropukla. Co by asi sám Charlie řekl o novém zákoně Turkmenistánu? Sázíme, že něco ve smyslu: „Aspoň by mě tam žádná neuhnala.“

Jo a chcete se pobavit? Pusťte si kompilaci svatebních trapasů. Tvl, svatebního dortu je vždycky škoda!

https://youtu.be/_8lMJZxlZuc

A jak to vidíte vy? Brali byste takový zákon i u nás?

Autor: Merlin