Bitcoin není pro každého. Co všechno hrozí, když investujete své peníze?

Už jste to taky slyšeli o tom Bitcoinu? Prý to pořád roste, kdo ho koupil před pěti lety, je dnes milionář a je to zkrátka investorské eldorádo. Jak to vlastně s touhle stále trochu záhadnou kryptoměnou je, jsme vyzkoušeli na vlastní kůži. Přečtěte si pro a proti bez obalu a co všechno promyslet, než se rozhodnete utratit své naspořené peníze.

O Bitcoinu se mluví už i v mainstreamových médiích, což ukazuje, že je té téma, které zajímá stále více lidí. Nejstarší a nejúspěšnější decentralizovaná kryptoměna na sebe nabalila auru digitálního zlata a mimořádně výhodné investice. Ovšem jak to v životě bývá, nic není zadarmo. Co všechno může špatného nastat?

Jízda na horské dráze

Pokud Bitcoin už máte, následuje pravá jízda. Je neuvěřitelně volatilní, to znamená, že u něj dochází významným cenovým výkyvům. Samozřejmě je příjemné sledovat,  jak se hodnota vaší investice den za dnem zvyšuje o desítky procent. A to opravdu s Bitcoinem zažijete. Když to „jede“, tak člověk skoro nevěří, že je to pravda. Život je krásný a člověk už ve svých představách kupuje žluté Lamborghini nebo zájezd do Karibiku.

Velké zisky, velké pády

Ale stejně tak k životu patří i pády a těch zažijete rovněž hodně. V červenci spadl během pár dní z 2500 dolarů na 1900. To je přes dvanáct tisíc korun z jednoho Bitcoinu. To ale není nic proti tomu, jak se Bitcoin řítil dolů v půlce září po té, co Čína oznámila, že uzavře všechny bitcoinové burzy v zemi. Pád z hodnoty 4500 dolarů na 3000 už byla opravdová jízda jen pro otrlé. Málokdo se vydrží dívat na to, jak mu během dne zmizí polovina investovaných prostředků. Ne nadarmo zkušení radí držet a neprodávat, ať se děje cokoliv. I z tohoto tobogánu se Bitcoin zase dostal a už stoupá vzhůru, ale těch, co se ho předtím v zoufalství zbavili, je nepočítaně.

Nejlepší je nesledovat trh!

Co tento krátký a zdaleka ne vyčerpávající exkurz do vývoje ceny ukazuje? Že na Bitcoinu se dá vydělat, pokud na to máte nervy. Nejlepší je vůbec trh nesledovat, protože jinak člověk dříve nebo později začne panikařit, pokud není otrlý a zkušený investor.

Co všechno hrozí?

Bitcoin představuje řadu rizik.

  1. Čas od času hrozí nějaký ten „fork“, což je rozdělení měny, nebo spíše vznik jedné nové vydělením z té původní. Takto vznikl třeba před dvěma měsíci zcela nový Bitcoin Cash a další fork už je na obzoru někdy v listopadu. Nikdo neví, jak tyhle věci dopadnou, a stát se může cokoliv.
  2. Stejně tak jsou v ohrožení i bitcoinové burzy, které čas od času někdo vyluxuje, hackne či rovnou zavře. Nejznámější byl pád klíčové burzy MtGox z roku 2014, který otřásl trhem na dlouhou dobu a zdaleka nešlo o ojedinělý případ. Hackerské útoky nebo nejrůznější podvody jsou bohužel nedílnou součástí světa Bitcoinu, byť se na bezpečnostních opatřeních udělala od těch dob spousta práce.
  3. A samozřejmě hrozí útok ze strany státu, jak ukázala právě Čína. Velký trh s Bitcoiny doslova přes noc tamní vláda uzavřela s tím, že musí skončit všechny bitcoinové burzy (dnes to vypadá, že dvě mají dočasnou výjimku a mohou dále fungovat) a obchod s kryptoměnami bude považován za nelegální.
  4. Zdaleka ne všechny vlády světa mají kryptoměny rády, o bankách ani nemluvě. Je mnoho bank, které se do rozvoje kryptoměn snaží hodit vidle. Pak jsou také ty, které raději vyvíjejí své vlastní kryptoměny. 

Když ho ještě nemáte

Koupit lze lehce…

Bitcoin se dá celkem lehce koupit na internetu v některé z bitcoinových směnáren nebo burz. Každá má svá specifika, ale pokud chce člověk koupit Bitcoin jako dlouhodobou investici, je celkem jedno, kterou si vybere. Dokonce může využít i některý z bitcoinmatů, v Praze jsou umístěny tři, další jsou v Plzni, Ostravě a Karlových Varech.

Bitcoin v současnosti stojí kolem 100 000 korun, takže pokud chcete jeden celý Bitcoin, je potřeba mít zhruba takovou částku k dispozici. Ale dá se dělit až do velikosti 0.00000001 Bitcoinu. Taková jednotka se jmenuje Satoshi, podle zakladatele a vynálezce této kryptoměny. Koupit můžete libovolné menší množství, nemusíte mít celý Bitcoin.

Co je dobré vědět před nákupem a kam s ním?

Dříve, než Bitcoin koupíte, si musíte rozmyslet, kde ho chcete mít uložený, zda ve svém počítači v bitcoinové peněžence, nebo na účtu na burze či ve směnárně, v internetové peněžence nebo třeba ve speciálním hardware Trezoru.

Je to na samostatný článek, co zvolit, obecně platí, že lepší je držet Bitcoiny spíše ve svém počítači nebo v Trezoru. Pokud uděláte chybu při převodu a napíšete třeba špatně adresu, navždy vám Bitcoin zmizí a nikdy ho už neuvidíte. Vrátit chybnou transakci zpět ve světě kryptoměn není možné. Takže pozor na to, co a kam píšete, může vás to stát balík.

Na závěr: Co si po vlastní zkušenosti myslíme?

Závěr je takový, že Bitcoin či kryptoměny obecně (pro zajímavost je jich asi 200) mají velkou budoucnost a zřejmě se v dohledné době nikomu nepodaří je zlikvidovat. Jsou to zajímavé investiční možnosti a určitě mnoha lidem mohou přinést až pohádkově vysoké zhodnocení. Stejně tak  je ale svět kryptoměn nestabilní, mohou v něm ze dne na den nastat šílené propady cen nebo může dojít třeba k hackerskému útoku na burzu. I u Bitcoinu tak platí, že vysoké zisky jsou vyváženy vysokým rizikem a nejsou to peníze jen tak zadarmo. 

A co vy, držíte nějaký ten Bitcoin, nebo kryptoměnám nevěříte?

Autor Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Potvrzeno! Češi nemají rádi boháče! Peníze ale chce mít každý!

Češi kradou, nechtějí pracovat a udávají! Sebemrskačství je národním sportem. Je opravdu na místě?