Bezpečnost na prvním místě! Zbraně a výbušniny by se mohly hledat s pomocí wi-fi. Zasáhne to ale významně do našeho soukromí!

Nový bezpečnostní mechanismus využívá wi-fi signálů k tomu, aby mohl prohledávat podezřelá zavazadla. Vysoká efektivita, nízká cena a potenciál k plošnému využití má i své stinné stránky. Můžete být kontrolováni, aniž byste o tom věděli.

zbrane a wifi

Hrozba teroristických útoků udělala z cest letadlem drama: ještě než se dostanete na palubu, čeká vás bezpočet kontrol. Nejste útočník, ale co kdyby! Nechybí u toho detektory kovu a rentgenové skenery, které vám prohlédnou zavazadla bez otevření kufru. I když i na to může dojít. Vezete si mateřské mléko, nebo lak na nehty? Pozor, i tady se může skrýt výbušnina. Často se to pak neobejde bez snímání pachových a chemických stop, nebo důslednější osobní prohlídky. Bezpečnost přepravovaných cestujících je prostě na prvním místě.

Odpálit se na kontrolním stanovišti

Zažitá blízkovýchodní praxe teroristických útoků přitom velí, že právě tyhle nahloučené fronty u checkpointů jsou tím nejsnazším cílem. Jednou ranou tu můžete likvidovat nevinné oběti, pracovníky ostrahy a policejní specialisty, stejně jako působit škody na majetku (třeba na drahém vybavení citlivých senzorů). A jak se občas ukáže, potenciálně nebezpečné osoby do letadla nebo na palubu lodi dokážou stejně pronést ledacos. Cožpak to nejde nějak jinak?

Velký bratr nad vámi bdí

Tým výzkumníků z Rutgersovy univerzity na jeden takový progresivní nápad přišel. Dokázal by nás zbavit obtížného břemene kontrol na letištích i v přístavech. Ale líbit se Vám nejspíš nebude. Až příliš totiž zavání Velkým bratrem, metodami nepřímého sledování. Navržený přístup možná učiní naše okolí bezpečnější, ale zato nám pořádně ubere na soukromí. Jak to? O kontrole s pomocí wi-fi signálu totiž nemusíte vůbec vědět! Jak to funguje?

Kam wi-fi nemůže, nastrčí ženskou

Jistě jste si už všimli, že kvalitu wi-fi signálu vašeho telefonu nebo laptopu může silně zkreslit okolní prostředí. V metru nebo ve výtahu se na filmy obvykle koukat nemůžete, se zde dostupným pokrytím máte problém i číst si horoskopy na internetu. Funguje to i naopak: zmíněné signály jsou cestou k vašemu zařízení rušeny okolními fyzickými bariérami. A právě to, jak moc je signál rušen, odrážen, tlumen nebo zkreslován při kontaktu s různými materiály, je principem nové metody inženýrky Yingying Chenové. Určité materiály prostě narušují wi-fi signály svým specifickým způsobem.

Jaké předměty jsou považovány za nejvíce nebezpečné?“ položila si otázku Chenová. „Ty, které jsou z kovu, nebo tekutiny. Jedny mohou být využity jako zbraň, druhé jako zápalná či výbušná substance.“ A tak zjistila, jak se wi-fi signál při průchodu jimi chová. Pak už to bylo teoreticky snadné. Stačilo jen odpozorovat, co s wi-fi udělá kontakt s trhavinou, keramickou pažbou rentgenem nezjistitelné pistole, a dalším tuctem podobných překvapení. Teoreticky to nezní špatně. A v praxi?

Účinnost přes 90 %, a bez šizení

Při experimentu vyzkoušela šest různých druhů obalů: kufrů, tašek, kabelek. A svou patnáctku hledaných materiálů dokázala určit s přesností 99 %, aniž by se musela dívat dovnitř. Vynikající. Samozřejmě, že se pokoušela si práci ztížit. Čistý líh v láhvi před umístěním do kufru ještě zabalila do igelitového sáčku a ručníku. Pořád ale dosahovala úspěšnosti 95 %. Případný terorista by mohl zkusit takový systém podvést, a nádobu s hořlavinou obalit alobalem. Moc by si ale nepomohl, upoutal by na sebe ještě více pozornosti.

Zkontrolujte si své náměstí, nebo stadion

Výhoda metody, kterou navrhla a v praxi ozkoušela Chenová, je jasná. Dohromady to moc nestojí, minimálně ve srovnání s rentgenovými bránami, detektory kovů a CT skenery. A celá metoda by se v principu dala využít i plošně. Mohli byste si například „projet“ celé tribuny sportovního hlediště, nebo rušné náměstí. A postupně zaostřovat na jedno podezřelé místo. „Vždycky budete potřebovat chlapíka, který půjde a podezřelé zavazadlo osobně prohledá,“ říká Chenová. „My bychom mu ale s vysokou přesností dokázali říct, které z milionů jiných to má být.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Prý nás vyhladí naše vlastní zbraně, vlastně Terminátoři, fakt se máme bát?

Lidi kupují zbraně a staví domobrany, asi bude válka. Jenže s kým?