Beverly Hills 90210 oslaví 26 let. Zajímá to někoho?

Celých šestadvacet let uběhne 4. října od premiéry legendárního seriálu Beverly Hills 90210. V 90. letech sledovaly osudy rodiny Walshových a jejích přátel miliony lidí po celém světě, Čechy nebyly výjimkou. Seriál o partě prominentních teenagerů z luxusní americké čtvrti Beverly Hills ale také rozděloval televizní společnost, a to na zapálené fandy hltající každou epizodu a intelektuály, kteří příběhy ze života americké zlaté mládeže opovrhovali.

Styl devadesátek boduje dodnes

Ať už se na to podíváme z jakéhokoli úhlu, jednalo se o bezkonkurenční počin v dějinách tzv. mýdlových oper. (Příběhy ze života partičky z West Beverly High si můžete připomenout na kanále CBS Drama každý všední den od 18:30 hodin.)

Trendy devadesátek ale stále bodují

Mít například vlasy sestříhané kolem obličeje a ofinu po vzoru Brendy či Kelly byl v době vysílání seriálu zkrátka hit. Nejen ženské představitelky „béháčka“ určovaly trend. Vzdušný účes na takového sympaťáka Brandona byl u tehdejších kluků také v kurzu. Sáhněte si do svědomí, kdo se nad změnou image po vzoru kalifornských dítek z West Beverly High minimálně nezamyslel? Fashion trendy inspirované devadesátými léty zkrátka baví dodnes. Ikdyž některé modely prvních dílů působí leckdy až směšně, pro mnohé mají přesto silnou inspirativní hodnotu. Své o tom ví jak návrháři světových módních značek, tak i například streestyle blogerky, které často vrací retro styl zpátky do hry. Na dnešní již dospělé ženy, které seriál zažily, zase působí silná příchuť nostalgie a vzpomínek na mládí.

Ze života herců

Hlavní postavy Steve, Brandon, Andrea, Valerie, Dylan, Kelly, Brenda, David, Donna měly po vzoru amerického snu inspirovat mládež, a to z pohledu správně ukotvených morálních hodnot. Bohužel někteří reální herci ani zdaleka nenaplňovali odkaz seriálových hrdinů. Největší problémy byly pravděpodobně s herečkou Shannen Doherty, tedy představitelkou Brendy, která mimo jiné pózovala nahá pro pánský časopis Playboy (škoda, že ne pro nás) a šokovala svět svými výtržnostmi zejména v opilosti. Na konci čtvrté série se proto produkce rozhodla spolupráci s herečkou ukončit a dokonce jí i digitálně vymazat z retrospektivních scén. Ze zákulisí následně prosákly informace o hádkách i bitkách, které probíhaly mezi ní a herečkou Jennie Garth, představitelkou blonďaté Kelly. Dnes však obě incidenty popírají.

Drby ze zákulisí

Za deset let se natočilo téměř 300 dílů a tak se dá očekávat spousta historek z „placu“ i života samotných herců. Co se týká seriálových postav, prošly si nejednou změnou, a to zejména v průběhu prvních sérií. Znalcům partičky kolem Peach Pitu jistě neunikla scénka, kdy se postava Donny pokoušela stát školní DJkou a představila se jako Donna Morgan. V dalších sériích ji scénáristé ale přejmenovali na Donnu Martin. Podobně na tom byla také postava její matky, která se proměnila z Nancy na Felice Martin, zároveň došlo také k výměně hereček. Postavu Dylanova otce ztvárnili dokonce celkem tři herci. Zajímavostí také je, že střední škola „West Beverly“ nikdy neexistovala. Skutečná výběrová škola Beverly Hills High School totiž nepovolila, aby se v seriálu užívalo jejího jména.

Vzpomínky zůstanou…

Legendární seriál umožnil hercům celoživotní slávu, pozornost médií i pracovních zakázek. Paradoxně nejvíce rolí dostala asi kontroverzní představitelka Brendy Walsh, Shannen Doherty, která natočila několik celovečerních filmů a také další úspěšný seriál Čarodějky. Herectví se v současné době ale nevěnuje,  v těchto dnech totiž svádí největší životní boj se zákeřnou nemocí. Ostatní členové partičky jí vyjádřili přes média svoji podporu. Na veřejných akcích se herci společně scházejí sporadicky dodnes. Fanoušci se i po letech o svých tehdejších idolech mohou dozvědět pikantnosti ze soukromí. Kdo kolik přibral, kolik má dětí, šedin a rozvodů za sebou. Zkrátka „béhačko“ pokračuje, tentokrát už v režii samotného osudu ústředních postav v jejich reálném životě.

Autor: red