Ben Foster: Padouchy hraje skvěle, zvládne i Jana Žižku pod vedením Petra Jákla? Kde a kdy se bude nejdražší film české kinematografie natáčet?

Natáčení českého historického velkofilmu Jan Žižka se pomalu rozjíždí. Režisér a jeden ze scénáristů Petr Jákl prozradil, že se v hlavní roli vojevůdce objeví Ben Foster. Co o něm všechno víme?

Ben Foster bude Jan Žižka

Petr Jákl mladší pracuje na svém posledním počinu, kterým bude historický snímek Jan Žižka. Herecké obsazení bylo zatím velkou neznámou, nedávno režisér přišel s překvapivou zprávou, že se hlavní role vojevůdce zhostí americký herec Ben Foster. Natáčení by mělo podle plánu začít 17. září, už na 13. je ale svolána tisková konference, které se zůčastní i hollywoodský herec. Ten je známý tím, že si své filmové role uvážlivě vybírá, a jeho velkou láskou jsou divadelní inscenace. Svoji první si napsal i sehrál už ve dvanácti letech, a v šestnácti letech se vydal na vlastní pěst do Los Angeles, aby se zkusil prosadit.

Hercem od dětství

Ben Foster se narodil 29. října 1980 v Bostonu. Své herecké vlohy prokázal už v dětství. Ve 12 letech hrál hlavní roli ve vlastní hře, kterou napsal i režíroval. Tento jeho počin se umístil na druhém místě v mezinárodní soutěži. Už v 16. letech se přestěhoval do Los Angeles. A tam prakticky ihned odstartovala jeho úspěšná herecká kariéra u Disney. Tehdy se psal rok 1996. Až do roku 2005 ztvárnil celou řadu menších, ale krásných a dobře zahraných rolí. Od roku 2005 se však dostal do povědomí a sáhl si na významější role, které ho katapultovaly mezi známé herce Hollywoodu.

Šílence a gaunery hraje výborně

Naposledy se objevil v dramatickém filmu Leave No Trace, který byl promítán na letošním Mezinárodním Filmovém Festivalu Karlovy Vary. Do kin bude snímek uveden 27. září 2018. Hrál v počítačové adaptaci Warcraft jako čaroděj Medivh nebo po boku Jasona Stathama v remaku filmu Mechanik Zabiják. Za zmínku stojí i válečné drama Na život a na smrt nebo výborný western 3:10 Vlak do Yumy, kde se hráli hlavní role Russell Crowe a Christian Bale. Ačkoli začínal (jako spousta herců) v seriálech, a nějakou dobu trvalo, než se prosadil, dnes už má na svém kontě desítky filmů. Bude zajímavé sledovat, jakým způsobem se zhostí zmiňované role Jana Žižky.

Skromnost na prvním místě

Herec je známý svou skromností a hvězdné manýry se ho netýkají. Jediným požadavkem, na kterém trval, bylo, že ho bude maskovat jeho vlastní člověk, kterého si přiveze. V maskérně tráví herci hodiny, a protože Žižka utrpí nějaký ten šrám, pravděpodobně se Ben Foster cítí lépe pod rukama vlastního profesionála.

Budeme mít vlastní Statečné srdce?

Český historický velkofilm Jan Žižka už se připravuje, a nejzajímavější na celém projektu je asi fakt, že bude točit v místech, kde se děj doopravdy v minulosti odehrál. Jednoduše se podíváme na naše vlastní dějiny! Natáčet se bude tedy hlavně v jižních čechách, další lokace jsou potom ve středních čechách, a samozřejmě v Praze. Film by měl potom přijít do kin až v roce 2020. Podle tvůrců se bude jednat o dosud nejdražší film české kinematografie a jeho rozpočet by měl podle odhadů přesáhnout stovky milionů korun. Takto velkorysým projektem byl zatím jen koprodukční historický snímek Bathory, jehož rozpočet se vyšplhal na 330 milionů korun. Zatím asi nejznámějším počinem Petra Jákla je životopisný film Kajínek z roku 2010. Jeho poslední snímek byl horor Ghoul z roku 2015, a ten dopadl skutečně tragicky. Tak doufejme, že se Jan Žižka povede a pomůže trochu posvítit na naší bohatou historii.

Palcát a páska přes oko

Známá postava našich dějin, Jan Žižka, je částečně zahalen tajemstvím. Je považován za otce husitské bojové doktríny i vojenských taktik, které boží bojovníci uplatňovali v boji proti obrněným rytířům. Zmapováno je pouze posledních šest let jeho života. Předpokládá se, že se Jan Žižka narodil kolem roku 1360 v Trocnově. Datum smrti se ví přesně, 11. října 1424, a důvodem byla nemoc, nikoli zranění v bitvě. Vznikající film tak pravděpodobně ukáže i něco z doby, kdy se o Žižkovy nedochovaly žádné záznamy, a bude se snažit být co nejvěrnější pravděpodobné historii.

Můžete se zajet podívat

Spousta šťastlivců si ve snímku i zahraje, protože komparz bude nepochybně obrovský. Určitě bude zajímavé sledovat, jak natáčení v našich končinách postupuje, a kdo bude chtít, bude se moct zajet i podívat. Jsme zvědaví, jak bude Ben Foster vypadat v kostýmu slavného husitského vojevůdce.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recenze: Upgrade je krvavá zábava. Jaké to je stát se pomocí moderní technologie strojem na zabíjení? Byli jsme nadšení!

Co všechno už víme o Avengers 4: Kdo se vrátí mezi živé? Kdo se objeví úplně poprvé? Co pro nás Marvel chystá?