Avengers: Infinity War jsou za rohem! Postavy budou umírat! S kým se budeme muset rozloučit?

Nejočekávanějším filmem letošního roku jsou bezesporu třetí Avengers: Infinity War. Film vstoupí do českých kin už 26. dubna a přinese spoustu změn. Kdo nepřežije epickou bitvu s Thanosem o planetu Zemi?

Avengers Infinity War

Neuvěřitelných 22 charakterů se setká dohromady na jednom plátně v Avengers: Infinity War. Z trailerů každý pochopil, že si to k Zemi namíří kromě ničitele Thanose i Strážci Galaxie. Poprvé se spolu bok po boku postaví „stará garda“ Iron Man, Captain America a Thor a mladší filmové postavy, jako Doctor Strange, Spider-man nebo Black Panter. Všichni pohromadě budou čelit největší hrozbě, s jakou se dosud setkali. Ultimátní marvelovský zloduch a ničitel světů Thanos si tentokrát posvítí na Zemi osobně.

Kapitán bez štítu

Režiséři filmu, bratři Russoové, kteří stojí za Captain America: Civil War, se nechali slyšet, že se máme připravit na to, že některé postavy zemřou. Není tajemstvím, že Chris Evans nemá podepsanou smlouvu na další film, a sám herec potvrdil, že u Marvelu končí. Co bude s Kapitánem Amerikou? Nejoblíbenější Avenger je prvním kandidátem na to ve filmu zemřít. V komiksových sešitech už takový příběh vyšel. Identitu Kapitána Ameriky v komiksech převzali kamarádi Steva Rodgerse Bucky nebo Falcon. Težko si představit, že První Avenger zemře, na druhou stranu, pokud tvůrci slibují epickou bitvu a Chris Evans stejně skončí, Kapitán Amerika asi neodejde jen tak do ústraní. Nechají ho filmaři opravdu zemřít?

Přežije někdo z Asgardu?

Kdo viděl třetího Thora, jistě mu neušla scéna na konci filmu, kdy se přeživší Asgarďané ve vesmíru potkávají s obří kosmickou lodí. Bystrým hned došlo, že se jedná o Thanose, který míří k naší planetě. Co bude následovat je asi jasné. Masakr, při kterém z národa inspirovaného severskou mytologií nezbyde nikdo. Přežije jen sám Bůh Hromu, a na jeho bezvládné tělo narazí při průletu troskami Strážci galaxie, tedy Peter Quill, Gamora, Drax, RocketGroot a Mantis. Vesmírná parta Thora vtáhne do lodi, a co bude dál, se dozvíme ve filmu. Víme jen to, že Thor bude mít ve třetích Avengers zcela zásadní roli a vydá se na důležitou misi spolu s mývalem Rocketem a živým stromem Grootem.

Ve vzduchu dlouho visela otázka, kterou tvůrci filmu pečlivě tajili. Dostane Thor nové kladivo? Náhrada za zničený Mjolnir je dokonce tak utajená, že byla digitálně odstraněná z ukázek, kde Bůh Hromu pozvedá ruku a projíždějí jím blesky. Thorovu novou zbraň uková mistr trpaslík Eitri, jmenuje se Stormcaller a je to opravdu brutálně vyhlížející nástroj – z jedné strany hlavice kladiva, ze druhé sekera. Jestli se bude ve filmu vracet zpět do ruky zatím není známo. I Thor je jako jeden z původní party adeptem na to ve filmu zemřít.

Já jsem Iron Man!

Dalším neodmyslitelným charakterem je Iron Man. Tony Stark se v trailerech ukazuje ve zvláštním oblečení a skrz něj je vidět reaktor v jeho hrudi. Jak to, když na konci Iron Mana 3 podstoupil operaci, nechal si vytáhnou střepiny a reaktoru se zbavil? Důvodem je jeho nejnovější zbroj. Iron Man přijde v každém filmu se zcela novou a lepší technologií, a jinak tomu nebude ani tentokrát. Nejmodernější oblek se v komiksech jmenuje Bleeding Edge a Tony ho nosí neustále s sebou. Celá zbroj se totiž poskládá z nanočástic, které má geniální playboy filantrop přímo v krvi. Nejen, že se zbroj dokáže složit přímo na těle, ale také se sama opravovat a vytvářet různé modifikace, jako pokročilé zbraně apod. Tony zkrátka nezahálí, ale bude mu poslední model zbroje stačit k přežití?

Zlí jazykové naznačují, že i s Tony Starkem bychom se mohli rozloučit. V takovém případě by byl asi novým Iron Manem James Rhodes, který se v Infinity War vrátí jako War Machine. Proboha, hlavně nám neberte Tonyho!

Pavučiny, magie a africká kopí

Další postavy, které úspěšně odstartovaly nové série, určitě přežijí. Spider-man převezme od Tonyho svůj kostým Iron Spider a bude oficiálně prohlášen za Avengera. Doctor Strange se objeví spolu s Wongem, a v Africe bude odrážet útočníky Black Panther s celou Wakandskou armádou bojovníků.

V ukázce se objevuje Black Widow s novým blond sestřihem, ale chybí Hawkeye. Lučištník nejspíš ve filmu vůbec nebude a tvůrci to prý nějak rozumně zdůvodní. Samozřejmostí je Bruce Banner, který se po událostech v Thor: Ragnarok bude bát proměny v Hulka, aby jím nezůstal napořád. Okolnosti ho samozřejmě přesvědčí. Kromě zeleného zuřivce v traileru válčí i Tonyho upravená zbroj Hulkbuster. V bitvě ve Wakandě do ní usedne právě Banner. Překvapením budou osudy Visiona a Wandy Maximoff, které vidíme v ukázkách v obětí. Vision má přitom lidskou podobu a v jeho čele se pořád nachází jeden z Kamenů Nekonečna, které Thanos sbírá do svého artefaktu Rukavice Nekonečna, s jehož pomocí získá nezměrnou sílu.

Budou na něho Avengers stačit? To už brzy zjistíme. Po Infinity War dorazí hned příští rok čtyřka a bude završením celé desetileté historie Marvel Studios. Které postavy se jí nedočkají?

Autor: Eduard Havel

Prequel, Sequel, Spin-off, Remake, Reboot… Co je co?

Recenze: Spider-Man a jeho návrat domů. Povedl se?