AUDI: Tradice a kvalita se čtyřmi kruhy

Audi je jednou z nejprestižnějších a nejuznávanějších značek automobilů zejména díky své technické vyspělosti. Kde se vzala?

Audi

Historie

Automobilku Audi založil August Horch v roce 1910 ve Zwickau poté, co odešel kvůli sporům s představenstvem z automobilky, která nesla jeho jméno. Název Audi je překladem jeho jména do latiny (česky slyšet), protože nechtěl, aby v jednom městě byly dvě automobilky stejného jména. První vůz se značkou Audi nesl název Audi Typ A a spatřil světlo světa ještě tentýž rok.

Vzestup

Již od začátku si získaly vozy Audi velkou popularitu. August Horch byl však z několika různých důvodů nucen (finance a politická angažovanost) Audi prodat. V roce 1928 jej kupuje Jorgen Rassmusen. Ten o čtyři roky později propojuje Audi s firmami Horch (původní automobilka Augusta Horcha), DKW a Wanderer do Auto Union. Právě na znamení splynutí těchto firem nese Audi dodnes ve znaku čtyři propojené kruhy (byť z počátku pouze na závodních vozech). Zároveň se v té době začala psát historie Audi jako skutečně luxusních vozů. Rozmach byl však zastaven druhou světovou válkou.

Pád a obroda

S rokem 1939 značka Audi mizí na více než 20 let! Všechny původní továrny totiž po válce patřily do Východního Německa a byly přejmenovány. V původní továrně ve Zwickau byl dokonce vyráběn legendární Trabant. Obroda Audi tak musela vzejít ze Západního Německa. Novým domovem značky se stal bavorský Ingolstadt v roce 1949 – pod jménem Auto Union. Automobilka často měnila majitele a k původnímu názvu Audi se vrátila až v roce 1965 (krátce po té, co ji od Mercedesu převzal Volkswagen). Definitvní obroda značky byla dokonána v roce 1968 legendárním modelem Audi 100.

Moderní éra

Audi se velmi rychle daří oprášit zapomenutou slávu a zejména kvalitou zpracování a technickou úrovní svých vozů se rychle dere na výsluní. V roce 1980 vzniká unikátní systém pohonu všech čtyř kolquattro. Spolu s ním automobilka představila i svůj nejslavnější modelAudi Quattro. Pro demonstraci účinnosti systému quattro Audi několikrát se svými vozy vyjelo po skokanském můstku. Naposledy v roce 2005 s modelem A6. Současné vozy Audi nesou označení dle třídy – A, S, RS, Q a TT. V minulém roce prodalo Audi víc než 1,5 mil. automobilů po celém světě.

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

BMW bavorská pýcha

Mercedes: Stříbrné šípy ze Stuttgasrtu