Arnold Schwarzenegger slaví sedmdesátiny! Tady je 10 zajímavostí, které o něm nevíte!

Jediný člověk na planetě, kterého poznáte jen podle křestního jména. Existuje zkrátka jenom jeden Arnold, a přestože se to nechce věřit, včera mu bylo sedmdesát let. Jeho úspěchy na poli kulturistiky a filmu všichni znají. Jsou ale pikantnosti, o kterých jste určitě nevěděli.

Americký sen

Arnolda do Spojených států pozval zakladatel časopisu Muscle & Fitness Joe Weider. Rakušan ho zaujal natolik, že se skrz něj rozhodl v následujících letech propagovat kulturistiku a vylepšit tak podmínky pro svoje podnikání. Arnoldovi zaplatil letenku a zpočátku mu hradil i pobyt a dával „kapesné“.

První den ve Státech

Roku 1968 Arnold poprvé přistál na letišti u Los Angeles. Čekalo na něj vypůjčené auto. Byl to Pontiac GTO, a Arnie nebyl zvyklý na tak velký výkon s náhonem na zadek. Dostal smyk, auto se otočilo několikrát dokola a skončilo v protisměru, kde do něj narazil protijedoucí vůz.

Důslednost

Arnold vydal sadu brožur s radami, jak cvičit. Začal je na objednávku zasílat zájemcům, a přestože stály dolar nebo dva, začaly mu vydělávat. Brzy začal posílat i svoje fotografie a „vzpěračský pás Arnolda Schwarzeneggera“. Pomohlo mu, že v Muscle & Fitness inzeroval zadarmo.

Investor

K prvním větším penězům Arnold nepřišel kvůli soutěžení nebo filmům. Zainvestoval do levných bytů v Santa Monice, které v sedmdesátkách koupil v nevalném stavu za rozumné peníze. Dnes tam mají pozemky astronomickou hodnotu.

Liška mazaná

Arnold je známý tím, že neváhal využít každé maličkosti ve svůj prospěch. Mnohdy se své soupeře v kulturistice snažil vyrušit z koncentrace různými triky, které většinou fungovaly. Nejednou se přitom zachoval ne zrovna košer. Na cestě za svým úspěchem se zkrátka nenechal ničím zpomalit.

První auto

Joe Weider dal Arnoldovi ojetý Volkswagen Brouk. Když pak vydělal nějaké peníze, pořídil si Arnold Jeep Cherokee S. byla to jeho první generace, která se vyráběla v letech 1974–1983 a Arnold byl uchvácen jeho velikostí.

Mezi smetánkou

Do světa herců a celebrit Arnold nezavítal díky účinkování ve filmech. To bylo mnohem dřív, kdy objížděl USA kvůli propagaci výrobků Joe Weidera. Účastnil se večírků hvězd, a setkal se s herci jako Franco Nero, Charles Bronson, Jack Nicholson nebo umělci jako Andy Warhol, Mick Jagger a další. Mnohé z nich vídal opakovaně.

Politické ambice

Dávno před jeho nejslavnějšími filmy randil Arnold s novinářkou Marií Shiver z klanu Kennedyů, s kterou se později oženil. Díky její rodině se dobře znal se spoustou politických špiček a zajímal se o dění v zemi. Setkával se s prezidenty a senátory dlouho předtím, než se stal v letech 2003-2011 guvernérem Kalifornie.

Hvězdný faktor

Arnold měl obrovské štěstí, co se týká lidí, se kterými se setkal. Byl ve své době senzací, a i díky tomu se jeho cesty spojily se spoustou osobností, které mu na jeho cestě pomohly. Ať už finančně nebo svými styky ve společnosti. Byl zkrátka ve správný čas na správném místě.

Terminátor

Nejvíc peněz za natáčení vydělal Arnoldovi Terminátor 3 (2003). Za roli dostal tehdy neuvěřitelných 30 milionů dolarů. Arnold se 1,4 mil. vzdal, aby mohla být dotočena náročná scéna, kdy obří pojízdný jeřáb demoluje prosklený dům. Takové drobné Arnold určitě nepostrádal – navíc, když si podle smlouvy přišel ještě na obludných 20 % celkového zisku z filmu.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejvíc badass: 20 největších filmových tvrďáků – 1. díl

Co na nás chystá Sylvester Stallone?