Nejlepší letošní aplikace pro Android? Google vyhlásil ocenění!

Fanoušci Androidu mají důvod k radosti – došlo k vyhlášení toho nejlepšího, co si můžete do svých elektronických miláčků nainstalovat. Necháte se inspirovat?

Google oprášil příjemnou tradici a vybral celkem 55 aplikací a her, které si to rozdaly v souboji o nejlepší počiny na mobilní zařízení se systémem Android. Při slavnostním předávání na konci května, v rámci Googlem pořádané konference I/O pro vývojáře, se pak odtajnila jména vítězů v každé kategorii. Nebudeme tu unavovat zdlouhavým výčtem všech oceněných, raději se podíváme na pár fláků, které by v telefonu žádného frajera neměly chybět.

Šikovný jazýček

Žádné prasárny, tady jde o učení cizích jazyků. Kategorii suše pojmenovanou „nejlepší aplikace“ vyhrál Memrise, nová platforma na ovládnutí dosud neznámých řečí. Nabízí na patnáct světových jazyků, k nimž můžete přistoupit spoustou skutečně neotřelých způsobů – v nabídce máte chatboty na procvičení frází a konverzace, videa s rodilými mluvčími nebo chytlavé hry. Standardní součásti učení jazyků jako poslech či přehledy chytáků nechybí, stejně jako v podobných aplikacích nezbytný motivační systém odměn. Pokud se standardním způsobem k učení nedokopete a nechytly vás ani starší alternativy jako Duolingo, může Memrise znamenat konečně cestu k pochopení, proč vám v té zpropadené Francii nechtěli prodat rohlíky.

Ráj pařanů

Vyhlášeny byly hned tři herní kategorie. Velmi ceněný byl podivný nezávislý počin s názvem Mushroom 11, za který sice zaplatíte 150 korun, ovšem odvděčí se vám neobvyklou hratelností v krásných postapokalyptických kulisách. Jednoduchá a zároveň velmi chytlavá plošinovka už okouzlila většinu recenzentů, přidáte se k nim?

Podle očekávání se nejoblíbenější multiplayerovou pařbou stal Hearthstone, karetní hra ze světa WarCraftu. Aby také ne, vždyť za ní stojí společnost Blizzard, jedna z největších legend herní scény. Je dobře, že nezklamala očekávání fanoušků ani na zatím nezvyklé mobilní platformě a dosud trochu neprobádaném karetním formátu. Oproti tomu filmová sága Michaela Baye Transformers přímo vybízí k hernímu zpracování, a to poslední se očividně dost povedlo. Transformers: Forged to Fight představuje tak dobrou bojovku, že porazilo loňský hit Pokémon GO a další konkurenty v boji o titul nejlepší hry roku!

Ulehčete si život!

O IFTTT jste už nejspíš slyšeli, ale tahle užitečná utilitka si zaslouží ještě hodně zmínek. Obzvlášť teď, když se stala nejlepší aplikací pro usnadnění přístupu. Pod podivným názvem se skrývá zkratka pro „if this then that“, tedy „když tohle, tak tamto“. A skutečně, v aplikaci si můžete nastavit téměř jakékoli myslitelné chování telefonu i vašich aplikací. Nastavení sestává z výběru spouštěče a následné akce, tedy kupříkladu pokaždé, když přijdete domů (což určí buď čas, nebo GPS souřadnice), zapne se wi-fi. Šikovné, že? Takto můžete propojit aplikace i všechno ostatní a posunout tak automatizaci vašeho přístroje na úplně novou úroveň. Jen si s tím trochu pohrajte a uvidíte, že určitě narazíte na zlepšováky, které vám zpříjemní život.

Nezapomeňte pomáhat

Zajímavou kategorií byl „největší společenský dopad“. Naše sympatie si už před časem získal Sea Hero Quest, který pomocí vašeho chování v úloze kapitána malé loďky umožní sbírat data, jež budou následně zpracována ve výzkumu proti demenci. Jenže Organizace spojených národů vytvořila aplikaci s ještě hlubším poselstvím a právem si odnesla výhru. ShareTheMeal spočívá v tom, že kdykoli chcete, můžete darovat 50 centů. Tolik údajně stojí nakrmení jednoho hladového dítěte na jeden den. Je šikovné, že smysluplnou činnost lze dělat tak jednoduše. Půl dolaru denně nikoho nezabije, a přitom může zachránit život jednomu dítěti! Podobné iniciativy musí ocenit i sebevětší drsňák.

https://www.youtube.com/watch?v=I2ilsK-GUFE

Jak se vám vítězné aplikace líbí? Máte některé už v telefonu? Podělte se o zkušenosti pod článkem.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Nejzajímavější nové aplikace pro mobily – čím nás letos vývojáři potěšili?

Historie Androidu – na které verze nostalgicky vzpomínáme?