Antidepresiva. Proč je doktoři předepisují i těm, kdo je nepotřebují?

Nějak vám v poslední době není dobře, a tak zajdete k lékaři. Co s vámi? Pošlou vás dál a dostanete antidepresiva, protože takhle se to prostě dneska dělá. Dejte si pozor, ať nepolykáte to, co nemusíte!

„Prostě nevím, co konkrétně se stalo. Jen jsem v práci několikrát zkolabovala, udělalo se mi slabo, což jsem přičítala malému příjmu jídla. Když mě už potřetí odvážela rychlá a odvodní doktor nevěděl, co mnou, doporučil mi ordinaci psychiatra,“ krčí rameny šestatřicetiletá Lenka, máma tří dětí.

Medikamenty na všechno?

„Šla jsem. A on mi hned napsal antidepresiva, aniž by mě pořádně vyšetřil. Mumlal něco o úzkostné poruše a nechal sestru vypsat recept,“ krčí rameny. Podobnou zkušenost má i čtyřiatřicetiletý manažer David.

„Cestou do zaměstnání mě v posledních měsících začaly přepadat svíravé pocity. Nechtělo se mi tam, záměrně jsem se zastavoval na benzínkách a snažil se cestu si prodloužit. Takhle se to táhlo týdny. V noci jsem nemohl spát, pořád jsem jen myslel na tu pitomou práci. Žena mně pak řekla, že už se na mne nemůže dívat, ať si s tím někam zajdu. A tak jsem se vlastně objevil u psychiatra. Beru antidepresiva. Teď je to už čtvrtý měsíc,“ dodává David, který je tak jedním z těch, kdo plní ordinace „kapacit přes hlavu“. A že jich je!

Spotřeba antidepresiv jako hrozba i trend

Podle statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky narostl počet pacientů navštěvujících psychiatra zhruba o 54 % A podle Státního úřadu pro kontrolu léčiv Češi za rok 2015 spolykali 6,7 milionu balení antidepresiv!

Hlavní roli v tomhle kolotoči podle všeho hrají hlavně úzkostně depresivní poruchy. Jenže… Je tohle vůbec potřeba? Fakt se všechno v dnešním světě dá vyřešit antidepresivy?  A proč se vesele předepisují těm, kdo je vůbec nepotřebují?

Moderní vymoženosti moderního světa

Tuto skutečnost prokázala univerzita v kanadském Québecu, jejíž výzkumníci celých 10 let sledovali elektronické lékařské záznamy. Pod jejich „rukama“ prošlo víc než 100 tisíc receptů vypsaných 160 lékaři a určených pro 20 tisíc lidí. Jak to dopadlo?

Mravenčí práce vědců jednoznačně dokázala, že doktoři antidepresiva předepisují na problémy jako je syndrom dráždivého tračníku, úzkost, nespavost, bolesti, bulimie (a poruchy příjmu potravy obecně), porucha pozornosti nebo lehčí varianty nemocí, u nichž by byla efektivnější psychoterapie bez medikamentů.

Celkově vzato, celkem polovina všech receptů na antidepresiva v rámci jednoho roku je vydána naprosto zbytečně, jak se uvádí v odborném lékařském časopise JAMA Network, která studii uveřejnila. Hlavně si ale nemyslete, že v Kanadě to mají jinak než tady.

Prostě je to jednodušší

„Antidepresiva bereme jako všelék, který vyrovnává chemické látky serotoninu a dopaminu v mozku,“ nechal se anonymně slyšet jeden z českých psychiatrů s tím, že spojení mysli a těla je mnohem, mnohem komplikovanější, než si kdo dokáže představit.

Je těžké pochopit, co konkrétně se v každém pacientovi děje. Mozek nás nepřestává překvapovat a mnohé z jeho funkcí jsou stále utajeny,“ krčí rameny. Tak, a teď ty skutečné důvody, proto doktoři předepisují pilule na depresi i těm, kdo je nepotřebují…

Varianta první: nedostatek času a profesní pochybení

Podle Richarda Bartečka z Psychiatrické kliniky FN Brno, kterého letos v březnu vyzpovídala redaktorka iDnesu, je to tím, že v ambulanci má lékař na jednoho pacienta při běžné kontrole sedm až dvanáct minut. Když je pacientů čím dál víc (za den třeba 20, 30), může se odborník kvůli omezenému času dopustit diagnostických chyb.

Varianta druhá: vidina výdělku

Jak to asi tak může fungovat v rámci státního kapitalismu a touhy po penězích? Farmaceutické společnosti se potřebují nažrat, lékař se potřebuje nažrat a to samé platí i pro lékárníka. Všichni zaplatí složenky a jsou spokojení.

Teda až na vás, protože antidepresiva mají řadu vedlejších účinků, mezi které patří (podle typu pilulí) ztráta libida, závrať, sucho v ústech, neschopnost dosažení orgasmu a jiné sexuální dysfunkce, nevolnost, bolesti hlavy, apatie, ztráta motivace, živé sny a noční můry, přibírání na váze, rozostřené vidění nebo či činnosti srdce. No, není ten chlast lepší? Na předpis sice není, ale máte po něm aspoň kocovinu.

A jak to máte vy? Taky tohle polykáte?

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pilule na depresi. Kdy je rozhodně nebrat?

Pouštění žilou a další lékařské přehmaty