Ajaj, používání mobilů v ložnici způsobuje slepotu!

Slepota u mladých lidí? Nová civilizační choroba vyvolává spoustu otázek. Proč lékaři začínají mít strach z obyčejných mobilů? Kvůli tomuhle si asi sednete na zadek!

Jen si tak představte, že sedíte nebo ležíte doma, odpočíváte a najednou – bez vámi známé příčiny – přestanete vidět. Co uděláte? Pravděpodobně si zavoláte pomoc a necháte se odvést na vyšetření. Správně. Stejně to udělala i jistá americká žena, která navštívila nemocnici s tím, že náhle přišla o zrak. Měla strach, protože si myslela, že se jedná o mrtvici. Spletla se.

Lékaři ji ihned podrobili testům na srdce a dalším extra akutním věcem, načež se snažili stanovit diagnózu. Bohužel, žádný z pokusů jednoznačně neodhalil, o jakou „poruchu systému“ se jedná, a tak se ti v bílých pláštích začali ženy vyptávat, co ten den a večer dělala. Minutu po minutě. Dotyčná povyprávěla. A taky popsala i ten den předchozí. Lékaři si na základě jejích údajů uvědomili, že slepotu pravděpodobně zavinilo něco velmi jednoduchého, co mnozí dělají rutině a běžně.

Co vás může stát chvilková kontrola e-mailů?

Ukázalo se, že problém zapříčinilo používání mobilního telefonu – v posteli před spaním. Oči této ženy, která měla v celém pokoji zhasnuto, vstřebávaly agresivní světlo z LED obrazovky, což způsobilo příznaky podobné mrtvici. Ano, teď to už víte.

Při používání smartphonu ve tmě se oči jistým způsobem deformují, což však obvykle nevede k úplné ztrátě zraku. Konkrétně v tomto případě šlo o to, že pacientka měla jedno oko zaměřené přímo na obrazovku, zatímco to druhé bylo částečně zablokované polštářem. To způsobilo, že první oko se zaměřilo na světlo, zatímco to další se přizpůsobovalo temnotě. Mozek se tedy dokonale rozhodil a zmátl nekonzistentními zprávami, které mu oči přinesly. A tím došlo k dočasné slepotě.

Když nechcete jít druhý den do práce

New England Journal of Medicine nazývá tento stav „přechodnou slepotou smartphonu“. Lékaři, kteří zveřejnili studii na toto téma, doufají, že na základě výše uvedeného varování se změní lidské zvyky týkající se používání technologií v ložnici. Kromě toho, sjíždění mobilního telefonu ve tmě může také potenciálně způsobit další závažný problém: oddělení sítnice.

Stalo se to člověku v Číně, který používal svůj telefon v ložnici poté, co jeho přítelkyně usnula – asi se díval na porno. Po několika dnech, kdy svoje kratochvíle večer co večer provozoval, začal mít problémy se záblesky světla. Okamžitě volal pohotovost, což mu zachránilo zrak. Přivolaní lékaři konstatovali, že se mu oddělila sítnice a sdělili mu, že udělal moc dobře, když ihned zavolal o pomoc. Nechcete dopadnout jako on? Tak si pište…

Budiž světlo!

Oftalmologové (oční lékaři) říkají, že je vždy vhodné mít u sebe doplňkové světlo, pokud už se musíte v tabletu nebo mobilu vrtat. Pokud není ve vašich silách tohle zařídit, ujistěte, že obě oči máte zaměřeny přímo na obrazovku. Tím zajistíte, že obě budou zaměřeny na světlo.

Jedná se o jednoduchou, leč účinnou radu, která může zabránit přechodné slepotě, oddělené sítnici a dalším problémům s viděním. Ačkoli výzkumníci tvrdí, že tato „přechodná teorie“ o „slepé inteligenci“ má stále nedostatky a potřebuje další výzkum, za prevenci nic nedáte.

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak najít vnitřní klid a ztracenou rovnováhu

Případ stévie sladká aneb jak funguje potravinový průmysl?