9 věcí, které jste určitě nevěděli o kávě. Trest smrti za poničení kávovníku a další zajímavosti z historie

Víte, že za poničení kávovníku hrozil v minulosti i trest smrti? Víte vůbec, odkud se káva vzala a jak si ji nejlépe vychutnat!? Dáme vám návod.

Určitě se shodneme  na tom, že pití kávy je pro nás každodenním rituálem, který doprovází příjemné chvíle našeho života. Moment s voňavým šálkem nám dává možnost prostě si oddychnout od práce, odpočívat při knížce či v okruhu svých nejlepších přátel. Odkud se ale káva vlastně vzala?

1. Legenda praví…

Nejstarší zmínka o kávě pochází z 9. století z Etiopie a Keni, na jejichž území rostou kávovníkové keře až do dnes. O objevení této rostliny vypovídají četné legendy, které se odehrávají v dálném Orientu. Legenda praví, že arabský pastevec jménem Kaldi pásl své kozy v jemenských horách. Jelikož se pastviny táhly až za obzor, pastevec jim každý den dopřával jiná místa k pastvě. Jednoho dne kozy spásly zvláštní červené plody z neznámých keřů, po kterých pak skákaly a dováděly mnohem déle než jindy. Tato příhoda se brzy dostala do nedalekého kláštera, kde místní řeholníci červené bobulky sesbírali a začali z nich vařit nápoj, který je udržel déle vzhůru při jejich nočních modlitbách. Jelikož viděli v bobulích pozitivní účinky, začali se jimi zásobovat. Aby se jim bobule nezkazily, uchovávali je sušením nad ohněm. Jednoho dne při „nešťastné“ náhodě jim várka bobulí do ohně spadla. Řeholníci se velmi podivovali, proč zuhelnatělé boby tak lahodně voní. Tedy je z popela posbírali, pomleli a připravili kávu v té podobě, jak ji my nyní důvěrně známe.

saeco

2. Nejstarší kavárna

První zmínky o přípravě kávy se datují kolem 15. století. V té době byla v Istanbulu otevřena úplně první kavárna na světě. Právě díky ní i dalším, které postupně vznikaly, se káva stala velmi oblíbeným a hojně vyhledávaným nápojem.

3. Černé zlato

Lidé si vůni kávy a její účinky tak oblíbili, že začali zakládat kávovníkové plantáže, které jim zajišťovaly pravidelný přísun tohoto „černého zlata“. Byl to právě arabský národ, který udělal z přípravy a pití kávy dokonalý rituál. V té době její pěstitelé pochopili, že se káva stává výborným obchodním artiklem vedle koření a čaje, a začínají ji vyvážet do všech částí starého kontinentu.

4. Dobrodružné cesty a káva

Slavné mořeplavecké Holandsko začíná díky dobrodružným cestám po mořích kávu vyvážet ven z evropského kontinentu do míst, kde se bude kávovníku dobře dařit. Zakládají plantáže na ostrově Cejlon, v Indii a později téměř v celé Indonésii. Kávovník doputoval i na území Jižní Ameriky, kde se jeho pěstování natolik rozšířilo, že tyto jihoamerické země ovládly světový trh s kávou. Káva od té doby začala vládnout světu. V té době byla dokonce natolik milována, že za poničení rostliny hrozil trest smrti.

5. Arabica nebo Robusta? Poznáte rozdíl?

S těmito dvěma názvy se za svůj život setkal každý milovník kávy. Avšak dokážete bez okolků určit, jaký je mezi nimi rozdíl? Zatímco jsou u Robusty nižší nároky na pěstování, je mnohem více odolná a plodí již po 2 až 3 letech, u kávovníku Arabica se na první sklizeň čeká téměř 6 let. Káva z keře Arabica tvoří v současné době asi 75 procent celosvětové produkce kávy. Úroda se češe výhradně ručně výběrovým sbíráním. Káva Arabica má i přes menší obsah kofeinu (cca 1,5%) velmi jemnou, aromatickou a lahodnou chuť. Oproti tomu, kávovník Robusta má až o polovinu vyšší podíl kofeinu v zrnu než Arabica. Chuť připravené kávy z Robusty je nezaměnitelná a díky své velmi nahořklé chuti ji rozpozná i laik. Většina kávových směsí je především kombinací obou káv.

6. Jak si kafe nejlépe vychutnat

Pokud si chcete vychutnat ten pravý požitek z kávy, vždy dávejte přednost té zrnkové před instantní, která je domnělou náhradou chuti čerstvé aromatické kávy.

7. Tajemství instantní kávy

Instantní káva se zjednodušeně vyrábí tak, že z uvařené kávy se odpařením vodou získává granulát, který má nahradit lahodnou chuť čerstvé kávy. Věřte nebo ne, rozdíl mezi čerstvou zrnkovou kávou a instantní je opravdu markantní. Kávu si vždy vychutnávejte čerstvou nejlépe čerstvě umletou. Díky tomu vychutnáte maximální chuť jemně nakyslých kávových zrn z divokých kávových plantáží.

8. Na kávovaru záleží

Pokud si chcete šálek kávy užít v pohodlí svého domova a nechce se vám pokaždé běžet do kavárny, vychutnejte si oblíbenou kávu z domácích kávovarů, které dokáží vytáhnout z každého kávového zrna jeho maximální chuť. Například italské kávovary Seaco Incanto mají natolik šetrnou technologii patentovaného keramického mlýnku, že kávová zrna nikdy nepřepálí, tedy si můžete vychutnat skutečnou chuť a aroma čerstvě umleté kávy.

saeco-hd8921-2

9. Pár rekordů na závěr

Káva se za těch několik století stala natolik úspěšnou, že na více než 25 milionech rodinných farem v 80 zemích světa roste na 15 miliard kávovníků. Díky této úrodě se každý den vypije na 2 miliardy šálků kávy, což je důkazem, jak je káva velmi důležitým artiklem našich životů. Pijeme ji s kapkou mléka, mléčnou pěnou, bez mléka, přidáváme do ní cukr, mícháme s likéry a jinými druhy alkoholu. Ať už ji pijeme s čímkoliv, šálek nám dává momenty štěstí a odpočinku, které s ní prožíváme. Proto ji tolik, milujeme.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hodně divný rituál? Norské ranní kafe!

Není kafe jako kafe. Servírování je základ!