9 nejhorších zlozvyků, které děláme v zimě za volantem. Poučte se!

Napadne pár centimetrů sněhu a i z dobrých řidičů jsou najednou takoví, kteří by si zasloužili okamžité odebrání papírů. Jaké to jsou? A děláte je také? Napište nám do diskuze!

1. Svítíme mlhovkami

Začne padat sníh a pro některé řidiče je to jasný povel – zapnout světla do mlhy. Proč? Jsou to mlhová světla. Měla by se používat v situaci, kdy je tak hustá mlha, že není na krok vidět. Přední mlhovky zase až tak moc nevadí, ale zadní oslňují řidiče jedoucího za vámi. Nezapínejte je!

2. Řídíme v bundě

Sednout do studeného auta není nic příjemného, to je pravda. Ale řídit v kabátu, tlusté péřovce nebo vaťáku je naprosté zlo. Když řídíte, měli byste mít velmi těsný kontakt s vozem. Měli byste přesně sedět v sedačce, aby v případě nehody zafungovaly všechny bezpečnostní systémy tak, jak je právě potřeba. Pokud máte na sobě bundu, tak to nejde. Máte horší pohybové schopnosti a necítíte auto tak, jak je potřeba. Zkuste to chvíli vydržet ve svetru, za 5 minut bude v autě teplo. 

3. Nemáme v pořádku stírače

Vidět z čelního okna ven je přeci naprostý základ. Přesto řidiči šetří a nové stírače nebo aspoň gumičky si nekoupí. Přitom jejich životnost je v zimě je tak 2 měsíce. A řidičům nepřijde divné, že místo otírání stírače jen rozmazávají špínu po skle. Je to investice v řádku desetikorun, maximálně stokorun, tak nešetřete a kupte si pořádné.

4. Neočistíme si auto před jízdou

Je to tak jednoduché. Stačí mít v autě smetáček za 30 Kč a před jízdou věnovat 60 sekund tomu, že oběhnete auto a smetete sníh z přední kapoty, světlometů a střechy. O očištění oken ani nepíšeme, to je snad samozřejmost. A máte pokoj. Přesto jsou řidiči, kteří tohle neudělají. To je nebezpečné jak jim, tak vozidlům za nimi. Sníh z přední kapoty lítá přímo na čelní sklo, takže řidič jede jako ve vánici. A sníh ze střechy končí zase na skle řidičů vzadu.

5. Nepoužíváme klimatizaci

V zimě je klimatizace extrémně užitečná. Okna se totiž zevnitř rosí více, než v létě. Jednak tím, že se potíte (třeba pod čepicí), jednak tím, že se do interiéru dostane mokré oblečení nebo sníh, který se rozpouští. Uvnitř se pak vše odpařuje a okna se zamlžují. Řidiči pak nevidí ven, ale přesto klimatizaci nepustí. Přitom na vysušení oken stačí pustit klimatizaci na 30 sekund. Vzduch z klimatizace je velmi suchý, takže k odmlžení dojde téměř okamžitě.