9 českých tuzingových aut – co všechno děláte špatně?

Jeden má rád vdolky, jiný zase holky. Ale hnusná auta nemá rád nikdo. Přitom záměry majitelů těchto aut byly tak čisté. Udělat své auto krásnější.

Uprav všechno co se dá

Koupíte si auto, které několik měsíců vymýšlel designér. Pak přijde tuner z Hradce a řekne si, že auto udělá jinak. Vymění zadní nárazník, nasadí úplně jiné svítilny, nesmyslné výfuky a především přidá zadní křídlo, které v tomto případě samozřejmě nemá vůbec žádnou funkci. Ať už původní auto bylo jakékoliv, vznikl z toho naprostý hnus.

Karbton tuning

Supersportovní auta mají různé vychytávky. Třeba vylepšený přívod vzduchu k motoru nebo různé aerodynamické prvky, které vytváří přítlak či zajišťují lepší stabilitu vozu ve vysokých rychlostech. Tyto doplňky se obvykle vyrábí z karbonu, který je pevný a hlavně lehký. Co když na karbon nemáte peníze? No tak použijte karton. Vždyť rozdíl je jen jedno písmenko.

Sůl nad zlato

Tohle BMW 5 znamenalo designovou revoluci mnichovské značky. Mnozí puritáni se s novým designem nesmířili dodnes, některé tvary je stále pobuřují. Co by takový puritán řekl na černo-zlatou fólii? Je teď design lepší?

Low-ride

BMW 7 je komfortní limuzína určena pro papaláše. Napadlo by vás z takového auta vyhodit tlumiče a posadit auto na zem až tak, aby byl retardér nepřekonatelnou překážkou? Ne, tak někoho to napadlo.

Řasy

Možná jste to už také viděli. Auto, které má řasy. Ne, není to hezké ani roztomilé. To, co v minulém desetiletí byl chlupatý volant, to jsou v tomto desetiletí řasy. Výjimku může dostat leda Dominika Myslivcová.

Křídlo

Přítlačné křídlo je oblíbený tunerský doplněk. Koupí jej v každém hypermarketu a prostě to vypadá cool. Co z toho, že na naprosté většině aut vypadá směšně a navíc nefunguje. Aby přítlačné křídlo plnilo svůj účel, tedy přítlak zadní nápravy při vysokých rychlostech, musí být správně navržené a nainstalované. Takhle opravdu ne.

LED světla

Toto Audi 80 vzniklo pravděpodobně někdy na přelomu 80. a 90. let. V té době o denním svícením pomocí LED nikdo ani neuvažoval. Majitel auta se s tím ale nechtěl smířit, tak skočil pravděpodobně do nejbližšího elektra, kde si koupil svítící pásek LED a na své auto ho nainstaloval. Jo, a na kapotu si nalepil fólii, aby vypadala, jako že je z karbonu. No, není…

Snaha o sportovní auto

Chcete si koupit starší auto, které bude aspoň trochu sportovní? Máte na výběr, desítky různých aut se na to skvěle hodí. To, které se na to nehodí vůbec, je Octavia. Ale majitel s tím chce bojovat! Neváhal si nainstalovat přítlačné křídlo nebo nasadit obří kola s nízkoprofilovými pneumatikami. Asi zjistil, že to pořád není ono, že sportovní chování nepřišlo, tak použil pod kola podložky. Co to znamená? Kola jsou více vystrčená z auta, takže mají větší rozchod a auto by mělo být stabilnější. Ve skutečnosti to jen ničí ramena a navíc jsou podložky nebezpečné.

Přední spojler

Přední spojler je pro auta naprosto klíčový. Zabraňuje tomu, aby se pod auto dostávalo velké množství vzduchu. Ten zde totiž může vířit a auto nadlehčuje. Takže kola pak nemají přítlak a nemůžou projíždět zatáčky vysokou rychlostí. Platí to samozřejmě pro auta, která jezdí okruhové závody a prudké zatáčky projíždí rychlostí blížící se 200 km/h. Ale co dělá na této Octavii?

Zdroj fotografií: Instagram

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejlepší appky pro řidiče. Používáte je?

6 důvodů, proč si koupit zadokolku