8 tajemných záhad, na něž je věda krátká

Už od počátku věků lidstvo doprovázejí různá mystéria. S pokrokem vědy a techniky sice nalézáme odpovědi na stále více palčivých otázek, jsou však věci mezi nebem a zemí, takové, s nimiž si neví rady ani Stephen Hawking. Pečlivě jsme pro vás vybrali osm nejzajímavějších.

Záhady

Stigmata

Jejich nositeli jsou povětšinou silně věřící jedinci. Otevřené rány a tekoucí krev se často objevuje na místech, kde měl Ježíš při ukřižování hřeby, případně bocích nebo na hlavě, jíž měl Kristus rozdrásanou od trnové koruny. První dokumentovaná stigmata známe již z 12. století, tehdy byla považována za znak čarodějnictví, a tak krvácející nebožáci putovali bez milosti na hranici. Jde o extrémní sílu sugesce nebo dílo boží?

Bermudský trojúhelník

Pomyslný trojúhelník se nalézá mezi Bermudami, Miami a Portorikem. Věhlas si tato oblast získala především díky skutečnosti, že se zde dlouhodobě beze stopy ztrácejí různé dopravní prostředky, od lodí, až po letadla. Bermudský trojúhelník (oficiálně Ďáblův trojúhelník) znal už Kryštof Kolumbus, ani on však neměl odpověď na to, proč a kam se ztrácejí všechny ty lodě. Vědci už delší dobu koketují s myšlenkou, že by na vině mohl být uhlovodík metan. Bermudský trojúhelník je plný ložisek zemního plynu, který je standardně zmrzlý pod vysokým tlakem hluboko pod hladinou. Podle vědců se ale čas od času část ze zásob metanu uvolní a vyplouvá na hladinu. Děje se tak ve formě bubliny, která může mít průměr až několik desítek metrů. Zásadní je přitom poznatek, že voda zředěná tímto plynem přestává nadnášet – transportéry, které se nacházejí nad bublinou tak promptně klesají ke dnu. Mezi další teorie patří ty, které za škůdce považují vodní víry, meteority, ufony nebo Miloše Zemana.

Duchové

K dispozici je řada záznamů o lidech, kteří viděli ducha mrtvého, někdy se tyto okamžiky dokonce podaří zachytit na video, většinou je ale záznam snadno zdiskreditovatelný s odkazem na poruchu kamery nebo podvrh. Jsou duchové skutečně mezi námi? A pokud ano, schovávají se spíše pod postelí nebo ve skříni?

Hučení v Taosu (Taos Hum)

Určitá část obyvatelstva z městečka Taos v Novém Mexiku má problém. Dlouhodobě je totiž údajně zužuje blíže neurčený a slabý nízkofrekvenční hukot neznámého původu. Tuto zkušenost zažívají zhruba 2 procenta Taosanů, vysvětlení však nemají ani oni, ani světová komunita vědců. Jedni hukot svalují na akustiku, jiní zase, že jde o jakousi formu hromadné autosugesce nebo vládní experimenty. Jo, a samozřejmě je tu i teorie o ufonech.

Nuselák pro psí sebevrahy mají ve Skotsku

Pražský Nuselský most je vyhlášenou finální destinací pro lidské sebevrahy typu skokan. Overtoun Bridge poblíž města Milton ve Skotsku uhranul zase psí mazlíčky. Stavbu z roku 1859 proslavil extrémně vysoký počet případů psích sebevražd. Ty se odehrávaly v 50. a 60. letech 20. století, doposud přitom nevíme proč. Psi zkrátka bez varování roztáhli tlapky a padali přes 20 metrů vstříc (téměř) jisté smrti. Pozoruhodné je i to, že se jednalo především o kolie. Že by ufoni?

Stonehenge, pyramidy, sochy Maoi a další monumenty

Jiné lokality, různé útvary, ale stejná otázka: jak to tehdejší stavitelé dokázali? Bez strojů, moderní techniky, jen za pomoci kladek a lidské masy? Možná. A možná je na místě položit si rovněž otázku po identitě oněch stavitelů (ano, i to někteří přisuzují mimozemšťanům). Navíc u mnoha těchto staveb schází jasná definice účelu. To se týká například Stonehenge, jemuž je jaksi automaticky přisuzována úloha náboženského artefaktu.

Signál Wow!

Jedné vlahé letní noci v roce 1977 se lidstvu možná ozval E.T. Jerry Ehman, dobrovolník programu SETI, zaměřeného na vyhledávání mimozemských forem života, tehdy projížděl různé rádio frekvence v toužebném očekávání pozdravu od nějakých vesmířanů. Světe div se, ale Jerry se opravdu dočkal! Zachytil 72 sekund trvající silný úzkopásmový signál, který byl podle jeho slov velmi hlasitý a vypadal, že má původ v konstelaci mimo sluneční soustavu, konkrétně v souhvězdí Střelce, poblíž hvězdy zvané Tau Sagittarii, jež se nachází zhruba 220 světelných let od planety Země. Vzrušený Jerry na výtisk záznamu signálu naškrábal slovo Wow!, odtud jeho přízvisko. A co se týče původu signálu, veškeré následné snahy o jeho lokalizaci pohořelo, i proto se množí názory, že vůbec nešlo o mimozemšťany, ale o typ akustického jevu v mezihvězdném prostoru nebo signál pulsaru (neutronová hvězda).

SS Ourang Medan a další lodě duchů

Píše se rok 1947 a telegrafista na americkém plavidle Silver Star právě registruje zmatečné SOS z holandské lodi SS Ourang Medan. Zpráva v morseovce zní „Všichni důstojníci včetně kapitána jsou mrtví a leží v navigační kabině a na můstku. Možná je celá posádka mrtvá.“ Plavidlo SS Ourang Medan se právě plaví ve filipínských vodách, a to relativně blízko od lodě Silver Star, jejíž kapitán rozjíždí záchrannou misi. Na zprávy telegrafem nikdo nereaguje, proto nezbývá než k plavidlu nouzi urychleně vyplout. Na první pohled je holandská loď nepoškozená, nic tak nepřipraví muže ze Silver Star na hrůzný pohled, jenž bude následovat. Plavidlo je poseto mrtvými těly posádky, těly, která nevykazují žádné známky zranění, ale leží v nepřirozených polohách s obličeji zkřivenými hrůzou. Kapitán dává rozkaz k dovezení lodi duchů do přístavu. Tam se však SS Ourang Medan dlouho neohřeje, jen okamžiky po odpojení tažného lana je v ohromné explozi zničen a potopen. Co přesně zabilo celou posádku, a proč došlo k explozi, dodneška nevíme.

Máte v rukávu také nějaká velkolepá mystéria? Napište nám o nich do diskuze pod článkem.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

4 fakt bizarní daně z minulosti. Budete se divit

Jak osvěžit paměť? Jednoduchý trik, který zabírá