7 věcí, které pomáhají zvládat vztek. Vybuchujte pomalu!

Krev ve vás bublá, děsivý nával emocí se chce vyhrnout ven a vy víte, že to přijde. Něco rozflákáte? Někoho zbijete? A co takhle vypořádat se se vztekem jako člověk? Na ledničku si vylepte tohle sedmero. Může vám zachránit i život!

„Ten debil mi nedal přednost!“ Krevní tlak stoupá, vztek se dostává ven. Proč ne. Je to normální a zdravá emoce, ale je velmi důležité vyrovnat se s ní pozitivním způsobem – aby se nestala destruktivní, neotravovala okolí a neměla vliv na zdraví a vztahy. Takže, jak svůj hněv dostat pod kontrolu? Řiďte se následujícím sedmerem.

1. Přemýšlejte, než budete mluvit

Jasně, šéf je totální pablb, mladá se měla dívat do zrcátka, když couvala, a ten vysírací dopis od finančáku taky není něčím, co by člověka nenadzvedlo, jenže… Jelikož v zápalu boje je snadné říct nebo udělat něco, čeho později budete litovat, vsázejte na pár okamžiků, které vám srovnají myšlenky.

Klidně si počítejte do deseti, nebo se otočte ke zdi a představte si, že do ní narážíte hlavou. Úplně bez pardonu. Prostě objevte způsob, který vaše následující chování trochu zbrzdí. A přitom se párkrát zhluboka nadechněte – ideálně do břicha. To uvolňuje.

2. Vyžvejkněte se

Vyjádřete svůj hněv, ale jako normální lidská bytost – ne pračlověk. Nejdřív opět pravidelně dýchejte, ať si zajistíte rychlý přísun kyslíku (ve stresových situacích ho automaticky zadržujete) a řekněte nahlas, co si o dané situaci myslíte. Svoje potřeby uveďte jasně a přímo, a to aniž byste se druhé snažili ovládat. „Jsem dost naštvanej, že jsi mi zničila úplně nový lak na autě. Přece víš, jak si na něm zakládám.“

Víme, možná nejtěžší část toho všeho… Proto buďte konkrétní, ale uctiví, jinak akorát zvýšíte napětí v místnosti a otrávíte sebe i další na mnoho hodin.

3. Navrhněte řešení

„Chtěl bych, abys tuhle situaci urovnala a postarala se o to, aby to auto zase bylo v cajku.“ V případě, že vás vztek ještě stále neopouští, dejte slovo protistraně, ať získáte další čas navíc. „Jak byste si to představoval, šéfe?“ Zatímco on bude mluvit, vy máte možnost získat trochu prostoru k dobru – na zklidnění.

4. Ztlumte další vlnu

Jelikož se stává, že hněv se stále stupňuje, a vy i přesto, že se snažíte hodit do pohody, cítíte bublající krev, je nutné zkrotit svoje vášně fyzickou aktivitou. Vhodný je běh či bojová umění, ale mantinely nastavené nejsou. Třeba zrovna patříte k těm, koho uhladí pouhá procházka se psem.

5. Předcházejte událostem

Pokud víte, že pondělí je nejhorší pracovní opruz, protože se pokazí všechno, co se pokazit může, pracujte na prevenci. Odborníci radí dělat si krátké přestávky během dne. Jedná se o několik okamžiků, které vám mohou pomoci cítit se lépe a do dalších chvil zvládat nápor vyvolávající hněv.

Každé dvě hodiny se projděte po místnosti, protáhněte se, na dvě minuty si stoupněte k oknu a zírejte do blba. Vaše mysl bude klidnější a vyrovnanější. Této fázi říkejte třeba poločasy nebo time outy.

6. Zkuste odpouštět

Nikdo není dokonalý a taky po vás nikdo nechce, abyste byli slepí, hluší a blbí. Zášť a emoce v sobě neduste, ale jakmile se k dané věci vyjádříte, zkuste těm, kdo vám způsobili vysoký krevní tlak, odpustit – aspoň sami v sobě. Je to tak dobré pro všechny. A propos, i když se to lehce říká, i humor odlehčuje a pomáhá.

7. Poznejte, kdy vyhledat pomoc

Zvládat vztek je výzvou pro každého, jenže pokud se vymyká kontrole, není na co čekat. Víte, jak se pozná cholerik – lépe řečeno emočně nestabilní porucha osobnosti, která ovládá váš život?

Známý brněnský psycholog, spisovatel a pedagog Tomáš Novák popisuje chronického vzteklouna jako „hrom do police“, jehož základním kamenem je nesnášenlivost, dispozice k vyvolávání konfliktů, žádná schopnost podřídit se, poruchy nálady, nepromyšlené a nepodložené reakce, vyhrožování, roztěkanost či agrese proti okolí. Jste to vy?

Jestli si něco takového sami přiznáte, klobouk dolů. Ve většině případů vás na to upozorní spíš ostatní. Pokud se tak stane, máte osud ve svých rukou. Buď se svým hněvem budete něco dělat (byť pod dohledem), nebo skončíte jako král všech choleriků… Jen si vzpomeňte na reality show VyVolení… Takhle svůj vztek „zvládá“ Vladko Dobrovodský.

A jak svůj vztek zvládáte vy? Jestli máte nějaký tip na jeho zkrocení, napište o tom pod článek!

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nebezpečné setkání. Vzteklý uprchlík na verandě!

10 rad, jak přežít apokalypsu