7 potvor, které vás mohou překvapit v moři

Ještě jste neopustili rodnou hroudu a dovolenou máte teprve před sebou? Tak to je dobrá zpráva, akorát… Jestli razíte k moři, buďte v pozoru. Tyhle bizarní tvory byste asi potkat nechtěli!

Hluboké moře je v mnoha ohledech neprozkoumanou oblastí. Nejtemnější hlubiny ukrývají taková tajemství, až se tají dech. Tisíce dosud neznámých druhů čeká na svoje objevení, ale někteří tvorové právě tohle už mají za sebou. Co v moři můžete potkat? Zde je sedm zvláštních „čehosi“!

1. Vánoční strom

Říká vám něco Spirobranchus giganteus? Že ne? To se ani nedivíme. Vědci, kteří ho objevili u Velkého bariérové útesu v Lizard Island, ho familiárně pojmenovali Vánoční stromeček pro červy, ale u nás v Čechách se mu říká Rournatec ozdobný. Vyskytuje se v Tichém a Indickém oceánu, ale hlavně, ty „spirálovité větve“ jsou ve skutečnosti dýchací přístroj, kterým se červy dostávají dovnitř. Úchvatné. A propos, máte rádi zeleninu?

Tak ještě ty dárky...

Tak ještě ty dárky…

2. Mořská okurka

Pluje to ve vodách atolu Bikini, může to mít až dva metry a živí se to drobnými živočichy. Co je to? Mořská okurka. Jméno jí závidět nebudete, ale její schopnosti ano. Má neuvěřitelně obranný mechanismus, který, když se někde něco podělá, vysune vnitřní orgány z její řiti a mimo tělo je zregeneruje. No chápete to?

Jen tak nakrájet a přidat do salátu.

Jen tak nakrájet a přidat do salátu.

3. Sloní chobotnice

Jak vypadá slon, ví každý. Ale sloní chobotnice zapsaná do dějin jako Dumbo octopus? Tvor, který přebývá v hloubce až 400 metrů, má, stejně jako klasická chobotnice, osm ramen. Akorát tahle potvora se navíc pyšní plovací blánou. Chcete ji potkat?

Cosi, co by se hodilo do kreslených pohádek.

Cosi, co by se hodilo do kreslených pohádek.

4. Červenohubka

Má to být ryba s červenými rty. Její oficiální název zní Red-lipped batfish. Tahle kráska vyniká tím, že má rty i ploutve uzpůsobené pro pěší turistiku po mořském dně, a to hlavně v blízkosti Galapág. Jak loví svoji kořist? Na hubičku, jak jinak…. Akorát se doteď neví, jestli se z ní stane princ, když dostane pusu od krásné panny.

Kdo chce pusu?

Kdo chce pusu?

5. Yeti krab

Chlupatý krab? Velmi neobvyklý jev. I to, jak se úředně jmenuje, je otřesné. Kiwa hirsuta? No fuj. Ačkoli vypadá jako mýtická bytost nakreslená školáčkem ve třetí třídě, existuje. Jednou provždy. A má handicapového příbuzného.

Nejen Leoš Mareš má nárok na kožich.

Nejen Leoš Mareš má nárok na kožich.

6. Slepý humr

Thaumastochelopsis neboli slepý humr žije v hloubce asi 300 metrů a prý je velmi, velmi vzácný. Jenže znáte to. Čech si někam vyrazí a najednou je u všeho. I u toho, u čeho nechce.

Slepecká hůl v podmořském provedení.

Slepecká hůl v podmořském provedení.

7. Krevetí duch

Korýš nazvaný Thalassinidean má zcela jasně pochopitelnou přezdívku. Někteří mu říkají „duch krevety“. Bydlí podél hlubinných společenstev a má sakra výdrž pod tou vodou. Když byl objeven výzkumníky, trůnil si v hloubce 1324 metrů. Odvaha!

Kam se hrabe Bílá paní...

Kam se hrabe Bílá paní…

Koho se bát nejvíc?

Tak co, chtěli byste nějakého tvora z tohoto seznamu potkat naživo? Tak to vám nespíš ani jeden z nich nenahnal strach. Taky proč, že? O nějaké výrazné nebezpečí nemůže být řeč, a proto, pokud vám tento výčet nestačil, následující video i informace pod ním vás vyděsí raz dva

Duch krevety, Červenohubka či Sloní chobotnice nejsou to, co by vám mělo nahnat fekálie do trenek. Evropští vědci varují, že zdraví turistů na plážích ve střediscích od Středozemního až po Černé moře nejvíc ohrožují medúzy, které se za poslední roky přemnožily. CNN dokonce uveřejnila zprávu, že tisíce turistů mělo tu čest se žahavou potvorou. A i rybolovný průmysl kvůli nim strádá. Tak bacha na ně.

Foto: Coml, National Geographic, Pinterest

Tak co, která potvora se vám líbí nejvíc?

Autor: John McClane

Mohlo by vás zajímat: