7 fungujících tipů, jak v lednu ušetřit na jídle, aniž byste měli hlad!

Leden. Taky jste „na suchu“? Aby ne, výdaje z minulého měsíce se v něčem odrazit musí. Pokud už vám pomalu nezbývá ani na složenky, přistupte na plán B, jinak umřete hlady! Jak se to dělá?

Podle průzkumu agentury STEM/MARK Češi o letošních Vánocích plánovali utratit průměrně devět tisíc korun, což je o třináct set víc než minulý rok. Asi není překvapením, že největší suma tak nějak vždycky padne na dárky. Aktuálně je to zhruba pět a půl tisíce. No a co nájem a život právě teď? Krušný, co? Kdo si nenechal nějaké ty peníze stranou, hořce pláče. Taky tušíte, že za pár dní vám nezbude ani na nutné výdaje? Začněte šetřit. Ale jak?

I když to někteří nutriční poradci považují za jakýsi poválečný zvyk, nejvíc se dá ušetřit na jídle. Zkuste tyhle strategie…

1. Udělejte si soupisku

Projděte spíž, ledničku, mrazák, sklípek… Sepište to, co máte po ruce, což vám zabrání v nadměrném a zběsilém nakupování zbytečností. Pak se zaměřte na ten zbytek, tedy nutné výdaje potřebné s ohledem na týdenní stravovací plán. Pokud se potýkáte s pokušením, do obchodů choďte najezení, striktně se držte svého seznamu a myslete na to, že v Česku se ročně vyhodí více jak 80 kg potravin na osobu.

2. Zkontrolujte akce

I když si můžete připadat jako důchodce, který pořádá nájezdy na slevové akce, nutné situace si žádají nutná opatření. Vrhněte se na letáky a vybírejte z akčního zboží. Pokud se zadaří a cena bude neodolatelná, kupte si něco do zásoby a nechte to odpočívat v mrazáku. Později se takové zásoby budou hodit.

3. Vybírejte ze zdravějších variant

Konzumace zdravějších potravin skutečně může ušetřit vaši peněženku, čím se vyvrací mýtus, že zdraví je drahé. Není to pravda. Podle studie zveřejněné v odborném časopise Magazín americké dietetické asociace vyplývá, že když celé rodiny přejdou na zdravější jídelníček plný ovoce a zeleniny, nejen, že ztratí na váze, ale zároveň sníží i svůj rozpočet.

Úspory vyplývají i z umírnění porcí a nákupů potravin s vysokou nutriční hodnotou. Budete déle sytí, ale zároveň se nezhroutíte z celkové částky nákupu. Jednoznačně tedy vynechte pečivo, sodovky, sladké ovocné šťávy a soustřeďte se spíš na čerstvé, sušené, mražené nebo konzervované potraviny, které jsou obvykle levnější, nicméně stále výživné. A co když dostanete chuť na něco sladkého? Ovoce a jedině ovoce (nebo mrazem sušené ovoce). V obchodech je ho plno. Navíc vyniká vysokým obsahem živin, vlákninou a přírodním zdrojem energie – bez tuku.

4. Krabičkujte

Pokud si budete chystat oběd nebo svačinu, může vám to zachránit velké peníze. Taky se vyhnete plýtvání, tedy zbytkům. Dalším bonusem je fakt, že když věnujete dvacet minut ze svého času přípravě jídla na druhý den, dopřejete si komfortní pocit kontroly nad surovinami a ingrediencemi. Tak si zabalte jednoduchý sendvič, salát nebo polévku. To je to takový problém?

5. Omezte maso

Bílkoviny a zase jenom bílkoviny. Ano, potřebujete je k životu, ovšem záleží na tom, jaké jsou. Když šetříte, může se pro vás takové vynikající hovězí nebo ryba stát nákladnou záležitostí. Aspoň na chvíli nahraďte maso vegetariánskými zdroji. Které to jsou? Fazole, vejce, tofu, luštěniny. Pakliže je to pro vás nepředstavitelné, aspoň se snažte nandávat si menší porce libového masa, ale přidávat k nim o to víc zeleniny, fazolí či vajec.

6. Dojídejte, nebo využívejte zbytky

Trocha rýže, zbytek chleba, povadlá zelenina? Pořád to jsou suroviny, ze kterých se dá připravit svačina nebo oběd. Nezbavujte se jich jen proto, že jste líní něco vymýšlet.

7. Dejte si pozor na známé značky

Jedny ovesné vločky stojí 30 korun, zatímco ty druhé 23. Které jsou kvalitnější? Dobrá otázka, pokud se nepodíváte na nutriční hodnoty. Mnoho potravinových firem si nechává zaplatit za značku. Nesedněte jim na lep a vybírejte i z méně známých společností.  Nakonec zjistíte, že třeba ta loupaná a o polovinu dražší rajčata obsahují oproti konkurenční položce mnohem víc vody. Tak za co dáváte svoje peníze? A takhle je to dneska se vším!

A na čem šetříte vy?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak to dopadá, když šetříte absolutně na všem

Nakupujte v zimě s velkou slevou! Ušetříme vám tisíce