6 věcí, které byste měli vozit v autě a nejsou v povinné výbavě

Zákon nám ukládá, co je součástí povinné výbavy vozidla. Jenže na ty důležité věci se často zapomíná. Co byste měli v autě vozit s sebou?

Legislativa opět zaspala. Takže v autě musíte mít třeba sadu žárovek – od každého typu jeden kus. Přitom vyměnit žárovku v hlavním světlometu moderního vozu je nadlidský výkon. Nechme zákony být a podívejte se, co my doporučujeme s sebou vozit, abyste nikde nezustali ve štychu.

Hasicí přístroj

Stačí i malý požár a jste nahraní. Co budete dělat, když začne hořet v motorovém prostoru? Nebo když vám chytne něco v kabině? Není to tak nepravděpodobné, stačí úplně obyčejný zkrat. Rukama to neuhasíte. Přitom menší hasicí přístroj stojí kolem 300 Kč. Jasně, velký požár s ním neuhasíte, ale začínající ohýnek v pohodě.

Nůž

Vložte si do kastlíku nebo do loketní opěrky nůž. Nemusí to být profikudla, ale v krizové situaci budete rádi i za odlamovací nožík za 30 Kč. K čemu vám bude? Nejednou se stalo, že se při nehodě rozbil systém pro uchycení pásu a řidič nebo spolujezdce se pak nemohli dostat ven. Přetrhnout pás opravdu nejde, ale přeříznete jej hravě.

Čelovka

Že si sami zvládnete vyměnit kolo? No v pořádku. A zvládnete to ve tmě? To bychom chtěli vidět! Jistě, většina mobilů dnes umí fungovat jako baterka, ale . S pořádnými baterkami!

Pracovní rukavice

Lidská kůže vydrží opravdu hodně, ale je to třeba zkoušet? Je jedno, jestli budete potřebovat sahat na hořící části auta, rozžhavený výfuk nebo se jen nebudete chtít umazat od špinavého kola. Kvalitní pracovní rukavice stojí kolem stokoruny a přijdou vhod.

Tažné lano

Pokud jej budete kupovat na benzínce, připravte si minimálně 200 Kč, ale i dost více. Pokud jej koupíte v běžném obchodě, bude vám s rezervou stačit 100 Kč. Přitom nikdy nevíte, kdy bude potřeba nepojízdné auto odtáhnout do servisu nebo pomoci někomu z příkopy. Mějte ho tam!

Alkohol tester

Asi nikoho normálního nenapadne usednout po požití alkoholu za volant. Ale co když se oslava protáhne do půlnoci, po desátém panáku jste je přestali počítat a ráno potřebujete řídit? Nenadýcháte? Není nad to mít v autě alkohol tester. Ale pozor, naše zkušenost ukazuje, že ty levnější, do 500 Kč moc nefungují. Tak si raději připlaťte. Ostatně na první pokutě máte náklady zpět. 

Závěrem ještě co byste měli mít podle zákona

Od 1. 1. 2017 je povinná výbava stejná jako v minulém roce a odpovídá moderním trendům. Už od ledna 2011 přibyla povinnost vozit s sebou reflexní vestu, ale zase není nutné, aby součástí výbavy byla náhradní pneumatika. Místo toto vá postačí speciální sada na opravu kol, která umožňuje defekt provizorně opravit tak, aby bylo možné s autem dojet do servisu. Hurááá!

 

V autě tedy musíte mít:

  • Náhradní pojistky
  • Náhradní žárovky
  • Zvedák
  • Náhradní kolo nebo sadu na opravdu pneumatiky
  • Výstražný trojúhelník
  • Reflexní vestu
  • Lékárničku
  • Klíč na matice kol

A co ještě vozíte vy?

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Automobily v roce 2036. Co šíleného nás čeká a nemine

5 příznaků toho, že se blíží konec vašeho auta