6 skutečných paláců, ve kterých můžete zůstat. Pecka!

Dřív nebyl palác pro každého. Dnes to je jinak. Švýcarsko, Indie či Wales. Ve kterém z těchto šesti paláců ulehnete ke spánku? Když zaplatíte, můžete se vyspat jako honorace a pozvat milou na tu nejromantičtější večeři!

Za palác se označuje reprezentační obydlí panovníků a šlechty, v podstatě nápadná a architektonicky významná budova ve městě. Dají se za něj považovat i rozsáhlé stavební komplexy, kde sídlili panovníci starověkých říší. Chcete se jimi stát aspoň na jednu noc? To není problém! V těchto šesti skutečných palácích se můžete ubytovat, na jak dlouho budete chtít – nebo dokud vám nedojdou prachy…

1. Gstaad Palace, Švýcarsko

100 pokojů, výtečný servis, služby a úžasný výhled. To je velkolepý palác Gstaad – zasazen do švýcarských Bernských Alp. Jeho další poznávací znamení? Věžičky obklopené horami. Samotná budova je stará více než sto let a její impozantnost uchvacuje každým coulem. Však i osobnosti jako Louis Armstrong a Marlene Dietrich tady trávili svůj volný čas. Zdi tohoto pětihvězdičkového hotelu by jistě mohly vyprávět…

Léto i zima. Pořád je tu krásně. Foto: Pinterest

Poloha: Palacestrasse 28, Gstaad, Saanen, BE, 3780, Švýcarsko

Hodnocení návštěvníků: vynikající

Cenový rozsah: 13 714 -53 233 Kč (na základě průměrných cen standardního pokoje)

2. Palais Faraj Suites & Spa, Maroko

Tento kopcovitý palác přehlíží 1200 let staré tržiště ve městě Fez. Byl navržen v 19. století Jeanem Baptist Barianem, vlastním architektem a interiérem krále Hassana II. Obdivovat zde můžete starožitné dekory, královská apartmá a relaxační kouty, ideální pro popíjení tradičního mátového čaje. Tato nemovitost bezesporu nabízí autentický pohled starého Maroka, ale zároveň snoubí tradici a moderní svět. Mimochodem, restaurace na vrcholu je ideálním místem pro romantickou večeři.

Tady vás manželka rozhodně hledat nebude! Foto: Pinterest

Poloha: Derb Ziat, Fes, Maroko

Hodnocení návštěvníků: vynikající

Cenový rozsah: 4 622 – 19 408 Kč (na základě průměrných cen standardního pokoje)

3. Hotel Four Seasons Gresham Palace, Maďarsko

Když v roce 1998 získal pětihvězdičkový hotelový řetězec Four Seasons budovu budapešťského Gresham Palace, rozhodl se, že obnoví toto opuštěné secesní bydlení a navrátí mu původní krásu. Nejlepší argentinští umělci z řad keramických mistrů a mozaikářů byli přijati do projektu ve výši 110 milionů dolarů. Jejich um je patrný v každém rohu tohoto velkolepého hotelu – ve dvou milionech kusů mozaikové podlahy, rozsáhlém schodišti a stoupajícím barevném stropu. K tomu si přičtěte nekonečný bazén a výhled na Řetězový most.

Luxus na maďarské téma. Foto: Pinterest

Poloha: Széchenyi István tér 5, 1051 Budapešť, Maďarsko

Hodnocení návštěvníků: skvělý

Cenový rozsah: 10 650–22 000 Kč (na základě průměrných cen standardního pokoje)

4. Hampton Court Palace, Anglie

Původní královský palác v londýnském obvodu Richmond patří k úchvatným rezidencím z 18. století. Původně byla navržena tak, aby vyhovovala potřebám královské rodiny, nicméně teď se v ní může ubytovat i obyčejný smrtelník. Lze si užívat zahrady, dvorů, bludišť a veřejných prostor paláce skoro až do zblbnutí. To vše v tudorovském stylu.

Na ptáky jsme krátký! Foto: Pinterest

Poloha: Molesey, East Molesey KT8 9AU, Velká Británie

Hodnocení návštěvníků: vynikající

Cenový rozsah: 1 830 – 5 514 Kč (na základě průměrných cen standardního pokoje)

5. Hotel Narain Niwas Palace, Indie

Ve dvacátých letech generál Amar Singh – místní vládce – postavil pro svou rodinu bohatý palác v Jaipuru. Jeho rozlehlé sídlo bylo pokryté uměleckým nábytkem a komplikovanými nástěnnými malbami v typicky odvážných barvách Rádžasthánů. Bylo vynaloženo velké úsilí na obnovení původního charakteru paláce, ale stálo to za to. Dnes vám může čtyřhvězdičkový hotel mnohé nabídnout. Hlavně tu atmosféru…

Když na to máš, tak to ukaž, ne… Foto: Pinterest

Poloha: Kanota Bagh, Narayan Singh Road, Rambagh, Jaipur, Rajasthan 302004, Indie

Hodnocení návštěvníků: ohromující

Cenový rozsah: 2 100 – 4 000 Kč (na základě průměrných cen standardního pokoje)

6. Château Rhianfa, Wales

Když sir John Hay Williams navrhl domov pro sebe a manželku, inspiroval se zámky francouzské oblasti Loire Valley. Podle jeho slov vytvořil malý krajíc Francie přímo v srdci Walesu, a vůbec mu nevadilo, že to dalo tolik práce. Věžičky, výhledy, romantika, nádech historie. To vše můžete mít, pokud sáhnete do peněženky o něco hlouběji než normálně.

Vévodkyni Kate nepotkáte, ale i tak to stojí za to. Foto: Pinterest

Poloha: Beaumaris Rd, Menai Bridge LL59 5NS, Velká Británie

Hodnocení návštěvníků: krásné

Cenové rozpětí: 3 800 – 8 000 Kč (na základě průměrných cen standardního pokoje)

Tak co, kam pojedete na dovolenou?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejizolovanější města na světě – kde žijí jen největší tvrďáci?

Nejlepší pánská pařba? V Dubaji! Vybrali jsme pro vás to, co jinde nezažijete!