5+5 rad, jak vyzrát na vánoční deprese. Už žádná magie v kostkách!

Nervozita, stres, pocit vyždímané a zapáchající kuchyňské houby plné bakterií. I tohle může zvěstovat údajně nejkrásnější svátky roku. Vánoce prostě jsou utrpením. Máte-li podobný pocit, držte se krizového plánu. Tohle je návod, jak se z toho všeho nepo….!

V létě veselo – a ideálně až do nového roku? Ne nutně. Mnoho lidí s podzimním obdobím padá do depresí, které se prohlubují na Vánoce a Silvestr. Taky podléháte záchvatu vánočního blues? Pak musíte vědět, jak se sebou naložit!

Vánoční blues patří k poměrně častým problémům, a to navzdory skutečnosti, že se Vánoce považují za radostný čas. Aspoň tak to tvrdí Rakesh Jain, ředitel psychiatrického výzkumu z Texasu, který se pro zdravotní portál Web MD vyjádřil, že mnoho lidí trpí zvýšeným stresem, který je mimo jiné vyvolán nutností nakupovat. A právě v tom je mezi „depkaři“ veliký rozdíl.

Zatímco osoby s klinickou depresí by měli vyvolat odbornou pomoc, pro ty, o něž se pokouší podobný typ rekreačních splínů, existuje pár rad. Konkrétně pět plus pět navíc.

1. Vyvarujte se minulých chyb

Sám výše zmíněný doktor Jain doporučuje poučit se a objektivně posoudit situace, které v minulosti vedly k problémům. Nadměrné pití alkoholu u vás vyvolávalo přehnanou lítost? Byl kvůli němu sice zvýšen sociální kontakt s jinými lidmi, ale na příbuzné jste v opojení zapomínali? Klidně si i sepište, proč se se minulé svátky cítili mizerně a na čem ztroskotal pocit pohody. Pak máte větší šanci, že se tomu letos vyhnete.

2. Mluvte – klidně i sami se sebou

Psychologové doporučují vyjadřovat svoje nejhlubší pocity, neboť díky ventilaci vlastních nálad, emocí a obav se depresí zbavujete. Nemáte s kým se podělit o to, proč váš konec roku stojí za starou bačkoru? Opět platí, že i pouhá tužka a papír uleví od splínů. Každý den věnujte čtvrt hodiny otázkám a odpovědím. „Proč jsem tak nervózní?“ Praktikujte, dokud budete cítit, že je to potřeba.

3. Vyhýbejte se lákavým a snadným řešením

Co je to nejlehčí a nejdostupnější řešení depresí? Alkohol. Nic proti skleničce vaječného koňaku nebo dobré whisky, ale kombinace nervů s negativním stavem mysli není zrovna moc dobrá. Vaše deprese se může prohloubit.

Jste si vědomí rizika, jenže kolegové na večírcích firmy trvají na tom, že si s nimi musíte dát aspoň „do jedné nohy“? David Baron, předseda psychiatrie z univerzitní nemocnice Temple ve Filadelfii, doporučuje skvělý fígl.

Běžte na večírek, zdržte se pár minut, ujistěte se, že vás šéf vidí, popřejte vašim kolegům hezké svátky a omluvte s tím, že právě dnes večer již máte domluvený jiný závazek. No a „vysmahněte“. Zároveň se tak vyhnete energetickým upírům, kteří se na každém rohu chlubí, jak mají super rodinu, skvělou práci, parádní dárky a zarezervovanou dovolenou. Ušetřete se, proboha, když můžete… A jak je to s úzkostmi způsobenými finanční prázdnotou?

4. Dejte do placu svoje srdce a čas

Pokud nemáte peníze na dárky, což vás samozřejmě stresuje, udělejte něco lepšího. Vyrobte dárkový certifikát, který opravňuje osobu blízkou k trávení času s vámi. Na kartu můžete připsat různé další věci, jako masáž, péče, lednový výlet kamsi do přírody. Takový dárek od srdce potěší každého, komu na vás záleží. Těm, kteří žijí mimo město nebo stát, věnujte dlouhý hovor přes telefon.

„Mně se jednou stalo, že mi manžel napsal krásný dopis, ve kterém stálo, jak jsem úžasná, a proč se mnou rád tráví čas. Bylo to zrovna v době, kdy přišel o práci, takže jsem ani nečekala nějaký dárek. Tohle ale bylo mnohem lepší,“ popisuje devětatřicetiletá Karolína P. Vymyslet se ale dají i jiné varianty obdarování.

Místo značkového svetru od známého návrháře můžete přistoupit na podobný, mnohem levnější, z konfekce. Hlavně si z toho nedělejte hlavu. Jsou mnohem horší věci než dárky. Co třeba? Truchlení po zemřelém.

5. Vyzrajte na smutek po pozůstalém

V případě, že vám letos někdo blízký odešel, je pochopitelné, že se necítíte dobře. V takovém případě máte dvě možnosti. Za prvé, nedělejte to, co normálně, a zvlášť Štědrý den změňte od základů. Běžte ven, vyrazte na túru a vyvarujte se zvyků, které jste dodržovali s již nežijící osobou. Za druhé, normálně ji pozvěte ke stolu.

Tento postup doporučuje třeba známá americká odbornice na reinkarnaci a minulé životy Denise Linn. Právě ta říká, že pozvání milovaného člověka, který nás již opustil, je tradicí v mnoha kulturách. A může být silným zážitkem. Normálně prostřete, nalijte mu pití a požádejte dotyčného, aby přišel a posadil se. Na prostřený stůl klidně můžete dát i fotografii tohoto člověka. Prostě dělejte, že se vůbec nic neděje.

Co dalšího sníží váš vánoční stres?

  • U sváteční tabule seďte pouze vedle toho, kdo vám sedí, popřípadě požádejte o změnu místa.
  • Každý den věnujte pár minut meditaci a zklidnění. Pokud si pořád dokola budete opakovat pozitivní hesla typu „letos je všechno v pohodě“, určitě se dočkáte lepších výsledků, než když si na hlavu nasypete kýbl popela.
  • Jděte cvičit. Čerstvý vzduch a pohyb zvyšuje hladinu endorfinů tedy přírodních antidepresiv.
  • Pomáhejte jiným. Bezdomovci, útulek pro psy, dětské domovy. Všude se hodí pomocná ruka. Aspoň nebudete myslet jen sami na sebe.
  • Zkontaktujte známé, které jste dlouho neviděli. Vzpomenete si na staré dobré časy, a možná přijdete na to, že život není tak hrozný.

A jak s vánoční depkou bojujete právě vy?

Autor: Kristýna Vágnerová

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Svobodní versus zadaní. Kdo víc pije?

Proč muž neuklízí? Protože to škodí zdraví! Tady je důkaz