5 zásadních důvodů, proč vyměnit staré přátele za nové

Kámoš ze střední, spolužák ze základky, kolega, soused, svědek… Lidí se okolo nás pohybuje mraky, ale kdo je vlastně skutečný přítel a proč se některých exemplářů zbavit? Dost věcí si nalháváte… Tohle je pravda o vašich přátelích!

S Milanem se znáte přes deset let, a tak s ním z nostalgie chodíte na pivko. Možná je ale čas poslat ho k šípku. Proč? To, že máte nějaké společné zážitky – byť několik let staré – nemusí vůbec nic znamenat, a to hned z pěti méně či více závažných důvodů.

1. Ne každý si vás váží

Nedávná studie uveřejněná v magazínu Plos One dokazuje, že pouze polovina vašich „přátel“ opětuje váš čas, snahu i city. Přišli na to výzkumníci z MIT (Massachusettský technologický institut), kteří analyzovali přátelství 84 subjektů ve věku 23 až 38 let, přičemž některé kamarádské vztahy trvaly i více než deset let. Prostě a jednoduše, spousta věcí časem „vyšumí“ – a není každý přítel, kdo se tak po nějaké době tváří. Smutné? Možná trochu, ale zase je to příležitost k navázání nových kontaktů.

2. Jen bere a nic nedává

Přítel je někdo, pro koho byste udělali všechno. Půjčíte mu auto i svoje věci, a vůči němu nikdy neporušíte slib. Ale dělá i on to samé? Pokud neustále lže, vymlouvá se a nevrací to, co má, je čas na jeho výměnu. Co na tom, že vám šel kdysi za svědka? To nikoho nezajímá! Změnil se. Nemusíte hned pálit mosty, nechte si ho třeba na Facebooku, ale upřímně? Už od něj nic kloudného nečekejte.

3. Vy sami toho máte moc

Když renomovaný britský antropolog Robin Dunbar provedl vlastní výzkumu na téma přátelství, zjistil, že zatímco maximální počet sociálních vztahů, které průměrný člověk může udržovat, je 150, blízkých přátel můžete mít pouze pět najednou. „Jakmile je toto číslo vyšší, nejedná se o kvalitní přátelství,“ uvedl zmíněný odborník pro The Times. Méně je prostě někdy více. Proveďte čistku, uleví se vám.

4. Váš přítel totálně obrátil

Mezi další důvody, proč se zaměřit spíš na kvalitu než kvantitu, patří fakt, že vašemu kámošovi prostě a jednoduše hrábne. Najednou už není takový, jako býval dřív. S jeho názory už se neztožňujete, spíš váš vytáčejí. Je ovlivněný manželkou, nebo se dal k nějaké sektě? Důvodů může být několik. Tolerovat to? Přehlížet? Ani jedno. Trpělivost vám stejně dojde – a buď on, nebo vy bouchnete do stolu. Ahoj, kámo!

5. Už si nejste tak blízcí

Doktor Alex Lickerman z Chicagské univerzity kdysi napsal, že existují čtyři velké věci, které drží přátelství pohromadě. Jsou to společné zájmy, historie, společné hodnoty a férovost. Ovšem podle Lickermana během pěti let kamarádství tři věci z oněch vyjmenovaných čtyř slábnou. Záleží na mnoha faktorech. Kdo z vás se ožení, usadí, do jakého pracovního kolektivu se kdo dostane a tak dále.

„Když se vaše zájmy rozcházejí a najednou nemůžete najít nic společného, trávíte spolu stále méně času,“ uvedl odborník na stránkách univerzity s tím, že existuje jen málo přátel, se kterými se třeba nevidíte x let, ale stejně vám při shledání přijde, že jste navázali přesně tam, kde jste skončili. Ale těch je málo. A bez nadsázky se o těchto vztazích dá tvrdit, že jsou neprůstřelné. Máte-li okolo sebe takové kámoše, můžete mluvit o štěstí. Ten zbytek ale obvykle nestojí ani za tu zlámanou grešli.

A co vy, kolik máte skutečných přátel?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak se spřátelit s erotickými pomůckami svojí holky?

V nouzi poznáš přítele