5 „udělátek“, které potřebujete, abyste se mohli stát Youtuberem

Víc než much kolem lejna je dnes už jenom Youtuberů. Trend vynášející velice dobré peníze každému, komu to skutečně jde, si závratným tempem razí cestu mezi dnešní teenagery. Těm je potom vcelku jedno, jestli se o svá první videa pokusí jenom s webkamerou nebo mobilem. Důležité je pro ně hlavně to, že to dělat můžou, a když to klapne, dostanou nějaký ten palec nahoru a třeba i co do stovky počtu zhlédnutí. Nač se hned svým prvním videem ztrapnit, když můžete vypadat jako PRO? Stačí vědět…

Obsah

Lekce číslo jedna – není to tak úplně jenom o technice. Dokonce i Youtubeři profíci leckdy nevyjdou s ničím jiným, než s pouhým mobilem nebo webkamerou. Na rozdíl od svých mnohých začínajících kolegů však vědí, jak i s takovými nepříliš kvalitními záznamovými zařizeními udělat dobrý záběr. Pokud se k tomu ještě jedná o nějaký delší vlog z jednoho místa, je důležitý i střih. Nikoho nebaví sledovat stejné místo i jenom pouhých pár minut, a to si můžete ve svém pokojíčku dělat tajtrdlíky klidně ze všech sil. Jakmile tomu ale chybí dynamika, oči diváka se roztěkají stejně jeho pozornost, a roupy nakonec zvítězí nad pevnou vůlí.

Škála nahrávacích zařízení je široká. Zdroj: Wirerealm.com

Škála nahrávacích zařízení je široká. Zdroj: Wirerealm.com

Dynamika a stabilita

Dynamika je tedy základ. Když jste na vycházce městem, je to vcelku jasné. Jestli ale natáčíte z prostředí svého pokoje, popřípadě nahrávacího studia, dodržujte střih v takových intervalech, aby to bavilo i vás samotné. Zároveň ale s dynamikou okamžitě nevylučujte stabilitu. Webkamera se vám samozřejmě klepat nebude, pokud ale budete natáčet na mobil, GoPro, zrcadlovku nebo kameru, pořiďte si stativ. To je z první z udělátek, které by v arzenálu žádného Youtubera nemělo chybět. Co dál?

Podle typu nahrávacího zařízení vyberte i stativ. Stavět věže z knížek donekonečna nemůžete. Zdroj: Wikimedia.org

Podle typu nahrávacího zařízení vyberte i stativ. Stavět věže z knížek donekonečna nemůžete. Zdroj: Wikimedia.org

Světlo

Dalším z velice důležitých aspektů, na který si profíci hledí, je světlo. Určitě je hloupost natáčet se, když sedíte v šeré místnosti a z okna za vámi jde přímo do objektivu slunce. To se pak můžete usmívat jak chcete, ale váš obličej ve videu nikdo neuvidí, jenom obrys hlavy. Světlo by mělo jít na vás, a proto je vhodné umístit jeho zdroj za kameru. Nebojte se trochu investovat, nebo buďte kreativní. Obyčejná lampa se žlutým světlem doopravdy není ideál, zkuste LED, zase to s intenzitou ale nepřehánějte. Více slabších zdrojů je lepší, než jeden moc silný.

Můžete se spolehnout buď na velmi kvalitní rekordér, nebo se pojistit externím světlem. Zdroj: Amazon.com

Můžete se spolehnout buď na velmi kvalitní rekordér, nebo se pojistit externím světlem. Zdroj: Amazon.com

Zvuk

Třetí důležitou věcí pro vaše začátky je rozhodně zvuk. Youtube funguje jako bezedné skladiště audiovizuálního záznamu, a vy budete chtít svým videem určitě něco sdělit. Něco, čím si přitáhnete diváky a sledovanost. A jestli doopravdy chcete zaujmout, zároveň chcete, aby vám bylo co nejjasněji rozumět a v pozadí vašeho komentáře nebyla žádná odporná kakofonie, kvůli které by každý vaše video zastavil ještě rychleji, než si ho pustil. Na interní mikrofon vašeho počítače se proto vůbec nespoléhejte a kupte si raději nějaký kvalitní exterák. Jaké jsou naše návrhy?

Nemusí jíž o žádný luxus, zase se ale neodbývejte. Zdroj: the-gadgeteer.com

Nemusí jíž o žádný luxus, zase se ale neodbývejte. Zdroj: the-gadgeteer.com

Podívejte se do dílen profíků… Při statickém natáčení používá většina zrcadlovku, což není levná záležitost

Výběr je potom pouze na vás.

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 nejšílenějších youtuberů – které kanály vás šokují?

Skončí Twitter? Co se stalo s kdysi tak populární sítí