5 technologií, které (z)mění svět!

Překotný technologický vývoj neustává ani v 21. století. Co se ještě před pár lety jevilo jako sci-fi, dnes už zdaleka nepůsobí tak nedostižně. Podívejme se na pět zajímavých technologií, které jsou skutečně na spadnutí.

Napájení bez drátů

Rozličná přenosná zařízení mají jednu zásadní nevýhodu – potřebují šťávu. Pomineme-li mobilní powerbanky a rezervní baterie, je člověk nucen dobíjet v podstatě denně. Zatímco dnes k tomu potřebuje zásuvku, brzy to půjde i jinak. Napájení bude zajišťováno přímo prostřednictvím Wi-Fi a dalších telekomunikačních signálů.

Vědci z University of Washington již demonstrovali funkční prototyp tohoto typu napájení, když prostřednictvím Wi-Fi dobili např. teplotní senzor, kameru nebo sportovní náramek Jawbone. Později představili také kompletní systém POWiFi (Power Over Wi-Fi) zabudovaný ve speciálním routeru. Ten je určen pro použití v domácnosti. Asi není reálné předpokládat, že pomocí takového zařízení v brzké budoucnosti dobijete celou domácnost, jde však o velký krok vstříc internetu věcí. PoWiFi totiž dokáže zajistit napájení nízkoenergetických senzorů a čipů, které v různých přístrojích (mobilní telefony, pračky, lednice apod.) zajišťují připojení k internetu, sběr dat a komunikaci s dalšími přístroji (např. s PC). Pozitivní je též skutečnost, že PoWiFi funguje také skrz zdi, dosah dosavadních prototypů se pohyboval okolo nějakých 30 metrů – ideální pro velké místnosti či malé byty.

 A kdy že se PoWiFi objeví na trhu? Podle vědců už během nějakých 2-3 let.

DNA na dosah myši

Představte si klasický on-line obchod s aplikacemi. Zkrátka něco ve stylu Google Play. Máte? Teď si představte, že místo aplikací jsou v nabídce informace o genetické výbavě a jednotlivých specifických genech. Právě takový obchod – DNA App Store – nejspíš už letos otevře společnost Helix, specialista na sekvenování DNA, který za zhruba 100 dolarů dokáže přečíst vše podstatné o vaší genetické výbavě. K čemu to bude dobré? Snadno se dozvíte více o genomu vlastního organizmu – můžete tak zjistit, k jakým nemocem jste náchylní, více o svých, v DNA zakódovaných fyzických rysech či se zaměřit na geny, které vám pomohou odhalit příbuznost s dalšími jedinci. Už se těšíme.

https://www.youtube.com/watch?v=7y1oo_QzMfA

Učenliví roboti

Podle vědců ze společnosti Tellex nás brzy čeká revoluce robotů. Nebojte, o Skynetu nepadla ani zmínka, tihle roboti nebudou mít v plánu vyhlazení lidstva. Naopak. Během nějakých 3-5 let by měli postupně dokázat zastat čím dál tím více profesí – od balení balíků ve skladech, přes pomoc pacientům upoutaným na lůžko, až po bojové mise v předních liniích.

Dnešní roboti jsou naprogramovaní specificky k výkonu určitých repetitivních funkcí, roboti zítřka by však měli oplývat schopností učení a předávání vědomostí dalším prostřednictvím cloudu. Zjednodušeně řečeno budou noví roboti v podstatě jako novorozeňata, obdařeni hlavně schopností učení. Postupně si však – podobně jako rostoucí děti – osvojí různé činnosti a kousek po kousku budou poznávat okolní svět a identifikovat objekty v něm. Čím více informací bude v cloudu, tím více toho bude umět celá robotí komunita (či alespoň ta postavená na stejném programovacím rozhraní, které se v případě Tellexu jmenuje ROS). Snad nedospějeme až k tomu Skynetu…

Imunita na prodej

Jeden až dva roky nás dělí od další revoluce v oblasti genetického inženýrství. Dobrá zpráva především pro pacienty s rakovinou, leukémií a dalšími nádorovými onemocněními. Vědci totiž experimentují s geneticky upravenými buňkami, které by po vpravení do těla pacienta měly pomoci s vyhledáním nádorových buněk a poražením nemoci. Slibným výzkumem se zabývají v biotechnologické společnosti Cellectis.

Raketový průzkum vesmíru

Doposud byly k cestám ke hvězdám využívány rakety na jedno použití. Tisíce superdrahých raket vyletělo do kosmu s jistotou zkázy. Tomu teď bude nejspíš učiněno zadost. Cestu už před rokem ukázala dvojice miliardářů. Nejprve Jeff Bezos, jehož společnost Blue Origin vyrobila raketu, s níž dokázala úspěšně přistát, a poté Elon Musk, jehož firma SpaceX dokázala to samé. Co to znamená pro nás? Možná to, že si jednou i my budeme moci dovolit cestu do kosmu. Znovupoužitelné rakety by totiž měly přispět k rozšíření a zlevnění vesmírné turistiky. Nebude to zítra, nebude to za rok, ale je dost dobře možné, že se dožijeme dne, kdy místo na Bahamy poletíme třeba na Měsíc…

Autor: Patrik Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Budoucnost paměťových karet – co budeme mít příští rok v mobilech?

Jak se vyvíjí technologie CGI postav ve filmech. Kde můžeme spatřit největší perly této novinky?