5 šílených světových rituálů, na které nebudete mít odvahu

Možná jste si dali předsevzetí, že letos nebudete sedět na zadku, ale taky se někam podíváte. Proč vlastně ne? Akorát se připravte na to, že ve světě na vás čekají samé šílenosti – možná větší než Zeman, Kalousek nebo absurdní stav našich silnic. Víte, jaké tradice šokují lidi po celém světě?

„Už je ti pět. Tohle prostě sníš, protože tak to dělal můj táta i tvůj děda!“ No tak jo. Zatímco tahle vaše rodinná tradice ve vás zanechala psychické stopy, jiní jsou na tom mnohem hůř. Jen mrkejte na kvadrát, co se ještě stále považuje za nutné rituály.

1. Rukavice plné mravenců

Jihoameričtí nájezdní mravenci. Říká vám to něco? V Brazílii se jim buď smějí, nebo před nimi okamžitě zdrhají. Záleží na tom, kolik vám je. Jestli dvanáct, a pocházíte z kmene Sateré-Mawe, tak máte důvod k obavám.

V tomto věku se totiž podstupuje rituál mužnosti. Ten probíhá tak, že se v lese posbírají již zmiňovaní mravenci, dají se do rukavic, které si nešťastník musí nasadit 20krát po dobu 10 minut. Že tohle není nic, co by vás nedostalo? Tak to se sakra pletete.

Hmyz způsobuje neskutečnou a traumatizující bolest, která je 30krát větší než bodnutí včelou. Ostatně, na vlastní kůži se o tom přesvědčil tak zvaný „lovec jedů“, anglický přírodovědec Steve Backshall. Mrkněte na video, jak si jihoamerický rituál dal on….

Ještě pořád nejste přesvědčeni o tom, že nájezdní mravenci by vás z fleku dokázali zabít? Tak se ještě podívejte na jejich pověstnou smrtící spirálu. O tom se vám bude i zdát.

2. Festival piercingu

Propíchnutí jazyka? Nic oproti festivalu Thaipusam, který se slaví v Malajsii na pověst boha války Murugana. V okolí prostorného chrámu Batu Caves, severně od Kuala Lumpur, se hinduističtí poddaní dobrovolně nechávají prošpikovávat stříbrnými špejlemi a dalšími libůstkami v domnění, že jde o rituální oběti. Tak jasně. Vždycky záleží na úhlu pohledu, ale u nás v Česku by vás na to dali antidepresiva.

Baf! Foto: Pinterest

3. Noční lov

Východní části Himaláje, tři noci, muži a ženy. Co to má znamenat? Noční lov v Bhútánu známý jako bomena, patří k tradičním námluvám. (Podobné zvyky existovaly taky v jiných kulturách, například v Japonsku.)

Borci se seberou a vloupají do domu vyhlédnuté roštěnky za účelem sexuálního styku a námluv. Tato činnost se prý může vykonávat sólo či ve skupinách, což zní ještě zajímavěji. (Ne však pro Evropskou unii, která tento zvyk obecně považuje za sexuální obtěžování a znásilnění.)

Heslo ovšem ještě stále zní: najít, obšťastnit tak, aby to nikdo neviděl a neslyšel, vzít si ji za ženu. Jednotná architektura bhútánských domů, se stejným designem dveří a oken tomu všemu nahrává, nicméně vplížení se dovnitř prý už není tak snadné jako dřív, neboť většina rodin tradičně spí v jedné místnosti, nebo svým domům nově opatřuje kovové zámky.

Buď jak buď, u nás vás jeden štrejch stojí panáka v baru při seznámení. Proč se takhle honit? Radši si dáme něco moc dobrýho.

4. Popel z mrtvoly

Yanomami kmen bivakující v amazonském deštném pralese praktikuje rituál smrti nazvaný endokanibalismus, který spočívá v usušení a spálení mrtvoly bližšího svého. Získaný popel, smíchaný třeba s banánovou kaší, se jí z důvodu, aby se duše pozůstalého stala svobodnou – a taky proto, že rozklad těla by jinak byl pomalý a zdlouhavý.  Dobrou chuť.

5. Házení dítětem

V jižní Indii taky mají něco moc prima, a to víc než 500 let. Malé děti jsou kněžími vyhazovány z chrámového balkonu z výšky devíti metrů, a to proto, aby vyděšená batolata měla hodně štěstí, těšila se zdraví a prosperitě. Slova jsou asi zbytečná, z videa tuhle supr čupr atmosféru vstřebáte okamžitě.

Tak co byste si střihli levou zadní?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hodně divný rituál? Norské ranní kafe!

Nejbizarnější náboženství – čemu se dá ještě dnes věřit?