5 předpovědí, které se vyplnily

Někteří lidé mají údajně nadpřirozený dar nahlížet do budoucnosti, jiní zkrátka jen vycházejí z poznatků svých a současné vědy, a odhadují možný vývoj. Jak myslíte, že tomu bylo v následujících případech?

Předpovědi, co se vyplnily

Bezdrátové přístroje, mobilní telefony (nebo internet?)

Psal se rok 1909. Americký vědec a vynálezce srbského původu Nikola Tesla tehdy prohlásil: „Brzy bude možné bezdrátově doručovat zprávy po celém světě tak snadno, že každý jedinec bude moci vlastnit a obsluhovat vlastní přístroj k tomu určený.“ Zbytek znáte.

Transplantace orgánů

V 17. století irský filozof, přírodovědec a vynálezce Robert Boyle ve svých zápiscích předpověděl „…léčbu nemocí na dálku nebo alespoň pomocí transplantace.“ Je sice pravda, že mohl ledacos vyčíst z dosavadního vědeckého vývoje, přesto jeho slova v té době zněla stále tak trochu jako fantasmagorie. Teprve po jeho smrti byl navíc objeven seznam jeho předpovědí, kde hovořil o „prodloužení lidského života“, „umění létat“, o možnostech léků na spaní, umělých stimulantů nebo antidepresiv.

Internet

Anglický prozaik, esejista a libretista má na svědomí řadu kvalitních děl, ne každý však ví, že ve své povídce Stroj se zastaví (The Machine Stops) de facto předpověděl internet, když napsal: „Všude byly tlačítka a spínače – tlačítka, která vyvolala jídlo, hudbu, oblečení. Bylo tam tlačítko, které vyvolalo literaturu. A samozřejmě tam byla i tlačítka, s jejichž pomocí mohla komunikovat s přáteli.“

Audioknihy

Asi málokdo by se odvážil spojovat dramatika Cyrana z Bergeracu (1619-1655) s předpovědí příchodu audioknih. Právě on v jedné ze svých novel (The Other world: Comical History of The States and The Empires of the Moon) hovořil o malých zařízeních, která budou fungovat zároveň jako knihy a hudební nástroj. Krom toho popsal také sluchátka.

Titanic

Je až zarážející, kolik podobností nalezneme, když porovnáme skutečný osud zaoceánského parníku RMS Titanic a příběh lodi v povídce Futility, or the Wreck of the Titan spisovatele Morgana Robertsona. Obě lodi byly považovány za nepotopitelné, měly podobná jména (Titanic a Titan), byly poháněny třemi lodními šrouby, narazily do ledovce a potopily se. Jo a mimochodem, povídka byla napsána celých 14 let před vyplutím lodi Titanic.

Z historie známe celou řadu dalších povedených předpovědí, od atomové bomby (H. G. Wells), až po diktaturu, která nápadně připomínala podmínky komunistické diktatury v bývalém Sovětském svazu (George Orwell). Napadají vás další případy úspěšných věšteb?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Předpovědi na rok 2015, které děsí svět

Vše, co jste chtěli vědět o HDMI