5 nejlepších her na gameboy – vzpomínáte si na ně?

Ach, ta nostalgie! Pojďte si zavzpomínat, co jste před lety pařili. Určitě vám to vylepší den stejně jako nám.

1. Tetris

Jak by mohl chybět? Absolutní legenda mezi všemi hrami, která díky jednoduché (téměř žádné) grafice byla přístupná snad na každé platformě. Game Boy byl samozřejmě mezi nimi a tahle verze dosáhla neuvěřitelných 35 milionů prodaných kusů. To z ní dělá s přehledem nejprodávanější hru historie Game Boyů a představuje další z mnoha milníků, kterých padající kostičky jednoho ruského geeka dosáhly.

2. Pokémon

Měli jste dětství? Pokud jste kdysi pařili nějakou hru z rodiny Pokémonů, můžete s klidem říct, že ano. Nejslavnější byly Red a Blue verze, za nimiž se v prodejích těsně umístily Gold a Silver, které rozšiřovaly herní svět o nové lokace i Pokémony. Svého času je chytal každý a kdo říká, že ne, ten je chytá dodnes. Jednoduché herní principy, na svou dobu obrovský a dynamický svět a spousta způsobů, jak vlastně tuhle hru hrát, to byly její hlavní výsady. A taky to, že člověk nechtěl být prostě totálně out. Chcete se vrátit na chvíli do dětství? Tohle video vám to umožní hned na pár hodin:

3. Mario a Wario

Je to sice trochu podvod, ale nekompromisnímu srovnání jednotlivých dílů se radši vyhneme. Každá část má své skalní fanoušky a těch se nechceme dotknout. Série se skládá ze dvou legendárních dílů o italském instalatérovi Mariovi a trojky, která odstartovala zájem o Mariova úhlavního nepřítele Waria. Tenhle díl byl podle nás herně nejvydařenější a představuje dodnes jeden z vrcholů plošinovek. Svět Maria a Waria pokračoval ve spoustě dalších sérií a mixů s jinými herními principy. Vznikaly tak podivné, leč stále zábavné kousky jako Dr. Mario, pinball s instalatérskou tematikou nebo nová verze Bombermana. Ale základ je prostě v těch plošinovkách, marná snaha!

4. Metal Gear Solid

Slavná postava tajného agenta Snakea, která už pořádně dlouho uchvacuje hráče skoro všech konzolí, se objevila i na Game Boy. Kombinace opatrné akce a náročných hádanek fungovala vždy a jednoduché ovládání téhle platformy jí jen nahrávalo. A funkční příběh, točící se okolo středoafrické vojenské skupiny a jejích nekalých plánů, nemohl selhat, protože to byla vždy dominanta téhle série.

5. Final Fantasy Legend

Série propracovaných a populárních japonských her na hrdiny svého času vzala útokem i Game Boy. Ovládání a principy trochu připomínaly Pokémony, ale nenechte se zmást – tahle hra vyšla dávno před nimi a naopak ona pomáhala stavět základy dalších hrdinských her. Velké možnosti vývoje postavy, spousta předmětů a lokací a v neposlední řadě i krásná hudba se spoustě hráčů nesmazatelně vryly do paměti.

Co jste tenkrát hráli vy? Vzpomínáte na tyhle poklady? Napište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hry na motivy filmů. Které se povedly a které ne?

Nejdražší videohry v dějinách? Víme, které to jsou!