Nová Barbie bude tlustá a černá! Líbí se vám?

Korektnost dneska zasahuje už skoro všude. Dokonce už došlo i na klasiku (nejen) našeho dětství. Slavná panenka Barbie se změní k nepoznání. Chcete vědět jak?

Už je to skoro dvacet let, co roztančení seveřani ze skupiny Aqua dobývali hitparády se svou hitovkou Barbie Girl. Výrobcům od Mattela se její text rozhodně nelíbil, proto taky skupinu žalovali. Umělci si totiž brali na paškál vše, co Barbie zosobňovala – touhu po ideálu krásy, kompletní oddanost a podřízenost Kenovi (schvalujeme!) a nerealistický pohled na ženskou přirozenost. Zamáčkněte slzu nostalgie a zavzpomínejte si s námi:

A teď bude všechno jinak…

No a tomu je teď konec. Neutekly ani dvě dekády a Mattel vyměkl. Možná taky proto, že v posledních letech prodeje klasické hračky stále klesaly. V nové kolekci tak představí panenky všech barev pleti a tělesných tvarů. Panenka Barbie, jak ji znaly generace dívek, končí. Vosí pas, nekonečné nohy a dlouhá blonďatá hříva pomáhaly utvářet dětství téměř každé holčičky. Teď se můžeme těšit na tři typy těla a sedm odstínů pleti. Designéři na tom prý makali dva roky a výsledkem je tohle:

Tedy kromě klasické panenky přibyde i oplácaná, prťavá a vysoká. Ani charakteristická světlá barva pleti nezůstane ušetřena a objeví se sedm odstínů až po poctivou černošku. O osmnácti různých účesech se snad ani nemá smysl zmiňovat. Prostě dětství a jedna z málo jistot v současném světě v troskách!

Zákaznické centrum Mattela je údajně připravené trpělivě vysvětlovat nešťastným dívkám, jaktože se jejich nově pořízená zaoblená panenka nevejde do titěrných šatiček určených pro klasickou Barbie. To jim tedy nezávidíme.

Je to opravdu novinka?

Podobně už předloni zaujala panenka Lammily, která se pyšnila nejen reálnými tělesnými proporcemi, ale dokonce i sérií samolepek, kterými jste si ji mohli zošklivit. V pestré paletě tak nechyběla možnost přidat strie na bříško, akné na pusinku a další vychytávky, bez kterých si žádné dítě nedokáže představit pořádnou hru. Určitě? Podívejte se, že klasická Barbie u holčiček jednoznačně vítězí:

https://www.youtube.com/watch?v=HuNBdURfNMw

Co si o těchto změnách myslíte vy? Podělte se s námi v komentářích.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pár plný plastik: Skuteční Barbie a Ken!

Lidská Barbie. Znovu pod drobnohledem. Fuj…