Skryté narážky i v těch nejpopulárnějších filmech, kterých jste si určitě nevšimli!

Žádný film není stoprocentně perfektní. I v těch nejoceňovanějších rýpalové čas od času najdou nějaké nezamaskované hodinky, letadlo na obloze nebo jiné chyby, které tvůrci nemohli předpokládat, natožpak ovlivnit. Mnohdy však sami do svých snímků přidají skrytý odkaz nebo narážku na jiný populární film. Všimli jste si některých někdy?

Deadpool (2016)

Snad nejlepším příkladem skrytých odkazů a narážek ve filmech bude letošní mistr vtípků a vulgarit Deadpool. Ten se s nimi tedy upřímně ani moc nepáral, prostě mu šly přes pusu jedna po druhé. Samozřejmou narážkou a výstřelkem musela být nepovedená verze Deadpoola z filmu X-Men Origins: Wolverine z roku 2009. No, a když už jsme v téhle stáji, s X-Meny si servítky rozhodně taky nebral. Neodpustil si podotknout, jak je podivné, že v jeho filmu jsou v tak rozlehlém sídle přítomni jenom dva mutanti a na paškál si vzal rovnou jejich vůdce Profesora X a jeho herecké obsazení bilancující mezi Patrickem Stewardem a Jamesem McAvoyem. Alarmující potom mohla být narážka na DC postavu hranou v minulosti Reynoldsem, Green Lanterna. Deadpool se zmíní, že nechce, aby byl jeho kostým zelený nebo animovaný a v úvodu filmu vidíme Lanterna i na obrázkové kartičce. Přitom se jedná o dva různé komiksové světy.

lantern

Je vidět, že bez práv od DC musel Reynolds pózovat pro úplně novou fotku superhrdiny

Jurský svět (2015)

Loňská repríza oblíbeného dinosauřího parku přišla s obdobně katastrofickými důsledky jako obvykle, a to samozřejmě mluvíme o příběhu filmu. Tentokrát ovšem neselhala elektřina, ploty nebo bezpečnostní opatření… pouze na ně vyzrál geneticky modifikovaný Indominus Rex, a tak jsme se opět poučili v tom, že moc stvoření by měl ve svých rukou třímat jenom Bůh, jak to kázal Ian Malcolm ve vůbec prvním Jurském parku. Na to si nemohl režisér reprízy Colin Trevorrow odpustit poukázat a bystřejší očka mohla vy filmu hned dvakrát vidět jeho fiktivní knihu „God Creates Dinosaurs“. Poprvé to bylo na stole nadšeného IT pracovníka Loweryho, podruhé potom v rukou Zary, která dělala chůvu synovcům Claire.

1ff44217cbc954cbb22625e963239bd2

Ian Malcolm tak přece jenom spatřil nový Jurský svět

Predátor 2 (1990)

Série filmů Predátor začala o celých 8 let později než série Vetřelce a my dnes už víme, že v roce 2004 v prvním filmu Vetřelec vs. Predátor došlo i ke zkřížení těchto dvou sci-fi světů a střetu nebezpečných mimozemských ras. Tvůrci Predátora však na toto velké překvápko dělali narážky již celých 14 let dopředu. Ve druhém Predátorovi můžeme totiž mezi desítkami jiných vidět v síni trofejí jednoho z lovců také lebku Xemomorpha, tedy Vetřelce, čímž je jasné, že obě rasy byly zamýšleny s existencí ve stejném vesmíru už tehdy.

e414313c2736ad98b436dbec1eff7add-650-80

Která z nich to asi je?

Star Trek (2009 a 2013)

Producent a režisér J. J. Abrams je zatvrzelý sci-fi fanda a v posledních letech skutečně žije svými sny. Jednak v roce 2009 a 2013 měl tu možnost režírovat první dva díly restartované série Star Trek dobrodružství, a vloni dokonce přičichl k počátku nové Star Wars trilogie. Fanoušci obou vesmírů mezi sebou vedou už léta dlouhé spory, která sága je lepší, a stále nejsou s to přijmout to, že na tom vůbec nezáleží. Abramsovi to ale nedalo, aby nemohl přilít trochu oleje do ohně, a bystřejší fanoušci tak možná byli při sledování dvou nových Star Trek dílů skutečně šokování. Mezi harampádím z lodí Federace, včetně Enterprise, totiž už hned dvakrát po sobě unikl do vesmíru populární droid R2D2 ze série Star Wars.

Screen-Shot-2013-09-09-at-8.26.40-AM

O identitě robota není sporu

Dobyvatelé ztracené archy (1981)

Podobný kousek a narážku si už v roce 1981 nemohl nechat ujít ani Steven Spielberg při režírování prvního Indiana Jones s Harrisonem Fordem, který měl za sebou tou dobou už dva lety Malým Sokolem ve staré sérii Hvězdných válek. Také Spielberg se zaměřil na roztomilého droida R2D2 a rovnou přidal také protokolárního C3PO. A kam že to tyto dva technologické výstřelky doby z daleké budoucnosti skryl? Hledat je ve filmu můžete na prastarých hieroglyfech u Archy úmluvy.

Indiana-Jones

Ani tady se není moc o čem hádat

Příběh hraček (1995, 1999 a 2010)

Nikdo by vám byl nevěřil, kdybyste mu řekli, že jeden z nejznámějších animáků pro děti v každém svém díle alespoň jednou odkazuje k jednomu z nejhrozivějších filmových hororů Osvícení. Adaptace knižního díla od známého Stephena Kinga s Jackem Nicholsonem v každém svém divákovi zanechala větší nebo menší stopu a otisk v paměti. Někdo si zapamatoval číslo hotelového pokoje 237 nebo zajímavý vzor koberce z hotelové chodby, na kterém si hrával malý Danny. Na číslo 237 se zaměřil až třetí díl Příběhu hraček, kde ho můžeme vidět například na typu bezpečností kamery Overlook H237 nebo jako číslo za Trixie řádí na internetové seznamce pod přezdívkou Velocistar 237. Vzor koberce z hotelu potom vidíme na koberci v domě sousedů v prvním díle nebo na tapetách domu malého Andyho v díle druhém. Není to trochu morbidní?

EasterEggtoystoryshining-large_trans++pJliwavx4coWFCaEkEsb3kvxIt-lGGWCWqwLa_RXJU8

Takový vzor jenom tak lehce zaměnit nelze

Věděli jste o nějaké z těchto narážek? Nebo víte i o dalších?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Harrison Ford v pátém Jonesovi na střídačku? Spielberg se vyjádřil

Hrozné filmy, které stejně vydělaly balík