4 politické celebrity, které zemřely rukou vraha

Lidská historie je plná násilí, smrtí končící útoky na vysoce postavené politické činitele či aktivisty nevyjímaje. Pojďme si připomenout některé z nejslavnějších politických mučedníků vůbec. Tihle to měli rychle spočítaný!

Vraždy

Ferdinand d´Este (1863-1914) – Rakouský, uherský a český korunní princ

Psal se 28. červen 1914, tehdy došlo k vraždě. Atentát studenta Gavrilo Principa na následníka rakousko-uherského trůnu Ferdinanda d’Este a jeho manželku Žofii v srbském Sarajevu ovšem neskončil jen u jednorázové tragédie. Událost totiž vedla k tomu, že Rakousko-Uhersko v koalici s Německem v odvetě vyhlásilo Srbsku válku, což spustilo destruktivní řetězovou reakci, která vedla až k celosvětovému konfliktu – první světové válce.

Reinhard Heydrich (1904-1942) – zastupující říšský protektor Čech a Moravy

Úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora Čech a Moravy Reinharda Heydricha za druhé světové války byl ohromným úspěchem našeho odboje. Udál se 27. května 1942 v Praze-Kobylisích a na svědomí jej měli parašutisté z výsadkové skupiny Anthropoid. Heydrich byl sice převezen do Nemocnice Bulovka, kde se mu věnoval i Hitlerův osobní lékař, ani to mu však nepomohlo a 4. červne svým zraněním podlehl. Odveta nacistů však byla krutá. Ihned po atentátu bylo vyhlášeno stanné právo, navíc byly vyhlazeny obce Lidice a Ležáky.

Benazír Bhuttová (1953-2007) – premiérka Pákistánu a politická aktivistka

Dvojnásobná premiérka Pákistánu (1988–1990; 1993–1996) byla vůbec první ženou zvolenou do čela postkoloniálního muslimského státu. Ačkoli během své vlády čelila nařčením z korupce a její otevřená podpora Tálibánu v sousedním Afghánistánu byla, řekněme kontroverzní, lidé ji milovali a vyzdvihovali jako nezdolnou bojovnici za demokracii. Benazír Bhuttová byla zavražděna 27. prosince při sebevražedném bombovém útoku v Rávalpindí. Dodnes však není jasné, kdo za tímto útokem stál. Zatímco pákistánská vláda obvinila Al-Káidu, mnozí se domnívají, že za ním stojí právě vláda Pákistánu.

John Fitzgerald Kennedy (1917-1963) – 35. prezident USA

Demokratický prezident John Fitzgerald “Jack” Kennedy v roce 1961 ve volbách porazil republikánského kandidáta Richarda M. Nixona a stal se miláčkem národa. Bohužel si však nestihl „užít“ celé volební období, když 22. listopadu 1963 padl za oběť atentátníkovi v texaském Dallasu. Vyšetřování tzv. Warrenovy komise, různých agentur a výboru pro vyšetřování atentátu dospěla k závěru, že atentát spáchal Lee Harvey Oswald. Ten byl zadržen, ale nepřiznal se. O dva dny ho při převážení k soudu zastřelil jistý Jack Ruby – prý byl veden „náhlou pohnutkou“. Také proto se nad případem dodnes vznáší řada otazníků a nejasností…

Umírali i další, Hitler přežil

Výše zmíněné kvarteto je jen zlomkem těch, kteří za své přesvědčení položili život. Z dalších obětí bychom mohli jmenovat například bojovníka za práva Afroameričanů ve Spojených státech Martina Luthera Kinga, Jr., 16. prezidenta USA Abrahama Lincolna, politického aktivistu a duchovního vůdce Mahátmu Gándhího, jeho dceru, indickou političku Indíru Gándhíovou nebo třeba 1. československého ministra financí Aloise Rašína. Mnozí naopak přežili řadu pokusů o atentát. Mezi ty nejznámější patřil kupříkladu německý vůdce a říšský kancléř Adolf Hitler nebo vůdce ruských revolucionářů, komunista Vladimir Iljič Uljanov (Lenin).

Napadají vás další podařené či zpackané atentáty? Napište nám o nich do diskuze pod článkem!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 bizarních smrtí ve středověku

6 nejkrutějších vládců světa!