3 úžasné projekty, které byly nelehkou výzvou pro stavitele!

V České republice přibývá vzorových příkladů, jak by se mělo zacházet s nevyužitými budovami, ať už jde o účelové stavby, nebo dokonce kulturní dědictví. Rekonstrukce opuštěných a nefunkčních objektů pomáhají rozvíjet potenciál místa a jeho bezprostředního okolí – nejenže mu obnova vtiskne novou tvář, ale zároveň navrátí ztracený život. Každá z přestaveb však kromě očekávaných překážek často znamená i nenadálé technické problémy, které je třeba v průběhu revitalizace řešit.

Kasárny obchodním centrem Prahy

Obchodní centrum PALLADIUM vzniklo namísto objektu bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad na náměstí Republiky. Od 80. let 18. století až do roku 1996 sloužily kasárny k vojenským účelům. Strategické polohy již chátrajících budov v centru Prahy využila soukromá firma, která objekt v roce 1995 získala v soutěži. Po náročné přestavbě, která začala v roce 2005, zde bylo 25. října 2007 otevřeno nové obchodní a administrativní centrum.

Kulturní památka se přestavuje těžko

Průběh rekonstrukce komplikovala skutečnost, že je objekt zapsán na seznamu Kulturních památek ČR. Všechny stavební zásahy tedy musely být poctivě konzultovány s památkáři. Navíc, před samotnou rekonstrukcí probíhal plošný archeologický výzkum. Nejvýznamnější fragmenty, které se během něj našly – tři kamenné románské domy – byly zakomponovány do stavby. Náročné bylo i restaurování historických objektů, např. dřevěného zábradlí galerie v přízemí areálu bývalé Jízdárny, dřevěného krovu jízdárny nebo vjezdových vrat budovy bývalých kasáren. Špatná statika celého objektu, způsobená historickými zásahy do nosného zdiva budovy, způsobila zdržení a ohrožení bezpečnosti práce.

Časový press komplikoval výstavbu

Nemalé potíže s sebou přinášelo také nedostatečné zpracování původní projektové dokumentace a časový tlak na rychlost postupu prací.  Podle dokumentace raných fází přestavba spíše evokovala těžbu v hlubinném dole a z důvodu velkého množství bouracích prací zde musela probíhat každodenní kontrola statikem. Mimořádně náročnou rekonstrukci se nakonec povedlo díky společnému úsilí techniků a projektantů úspěšně dokončit.

Zbrojovka moderní čtvrtí Brna

Bývalý areál zbrojovky Brno je svou velikostí (220 000 m2) a historickým významem neodmyslitelnou součástí jihomoravské metropole. Po mnohaletém chátrání byl areál roku 2016 koupen realitní a investiční skupinou CPI Property Group, která zde připravuje nový multifunkční projekt – Nová Zbrojovka. Při jeho realizaci využije zkušenosti z Berlína, kde již podobný projekt úspěšně uskutečnila.

Zbrojovka

Vizionářský projekt

Cílem je nevyužitému prostoru navrátit život a vytvořit zde moderní, plnohodnotnou čtvrť s kvalitní možností bydlení, pestrou nabídkou služeb a nákupních, pracovních i odpočinkových příležitostí. Místo zaplní lehký průmysl, kancelářské prostory, maloobchodní plochy, ale i moderní byty. Rekonstrukce nebo nová výstavba bude probíhat v několika etapách vždy s respektem k historii území. Ani tento vizionářský projekt se neobešel bez komplikací.

Prvním otazníkem, který se nad areálem vznášel, ještě než vůbec začala jakákoliv přestavba, byl jeho samotný název, který byl dosud spjatý s výrobou zbraní. Brňané však sami, ve veřejné anketě, nepopřeli historický odkaz a zvolili si název Nová Zbrojovka. Skupina před historií nezavřela oči a dobře udělala, zbrojovka totiž získala věhlas i v oblasti strojírenství, skýtala skvělé podmínky např. pro výrobu automobilů, jízdních kol, vah, leteckých motorů či obráběcích strojů.

CPI PG průběžně investuje do vyčištění území a jeho přípravy pro výstavbu. Zásadní je i příprava protipovodňových opatření, které jsou detailně řešeny s Povodím Moravy. Tento návrh je plně integrován do celkového konceptu a bude s ním dokonce vhodně počítáno také v rámci řešení zeleně a odpočinkových zón. Unikátní projekt naváže na genius loci a vtiskne mu citlivě novou tvář.

Telefonní ústředna palácem Berouna

Budova Verona, účelová normalizační stavba z 80. let minulého století, plnila funkci telefonní ústředny. Tomu bohužel odpovídala i její původní „vizáž“. Železobetonový skelet působil uzavřeným a periferním dojmem, přestože se nacházel v blízkosti historického centra. Temné a nedefinované prostory navíc znemožňovaly jakékoliv moderní využití vnitřních i vnějších prostor. Cíl přestavby byl tedy od začátku jasný, rozvinout potenciál budovy a začlenit ji do kontextu města.

Verona Beroun před

Na první pohled nelehký úkol, avšak někdy stačí „pár“ změn, které dokáží zásadně změnit celý charakter stavby. Hlavní a nejnáročnější úpravou bylo prostoupení vnějšího pláště Verony velkými okny, která celý objekt „provzdušnila“. Uzavřené plochy fasády se otevřely a z masivní průmyslové stavby se stal městský „palác“. Transformací si prošel i interiér, který si ponechal trochu industriálního rázu odkrytou vzduchotechnikou a rozvody u stropu. Dřevěné obklady a barevný nábytek zase prostor zútulnily a dodaly mu veselejší atmosféru.

Verona Beroun po

Unikátní architektura

Výsledkem jsou moderní kancelářské prostory na světové úrovni. Díky celkové rekonstrukci už budova není prázdnou periferií uprostřed města, ale plnohodnotnou a funkční součástí města Beroun. Ne každá nevyužitá účelová budova je však vhodná k přestavbě. Dobrou možnost transformace v tomto případě umožnil univerzální skelet Verony a potenciál pozemku, který je nedaleko centra města a řeky s nábřežím. Vstupním benefitem budovy byla i schodišťová věž a architektura s brutalistními rysy, která v sobě schovávala sochařskou kvalitu. Rekonstrukce administrativní budovy Verona se letos uchází o Českou cenu za architekturu.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kde jen soudruzi udělali chybu? Stavby, které fakt nepochopíte!

Nejen základna v Arktidě. Existuje mnoho dalších tajemných nacistických staveb!