20 zajímavých věcí, které jste nevěděli o Freddiem Mercurym

Freddie Mercury patří zcela nepochybně mezi legendy rocku a popu, a to i přes svůj předčasný odchod do hudebního nebe. Nedávno přitom uplynulo již 25 let od jeho smrti. Pojďme si tedy geniálního zpěváka připomenout skrze zajímavosti z jeho bujarého života.

Freddie Mercury: milovník hudby, večírků i koček

Freddie Mercury zemřel 24. listopadu 1991. Je tomu tedy „polokulatých“ 25 let. Tento muž byl přitom již za svého života považován za jednu z největších osobností populární hudby a jeho předčasný skon tuto auru ještě posílil. Kombinací geniálního hlasu i bezbřehé extravagance totiž na sebe dokázal strhnout pozornost světových médií i široké veřejnosti. O jeho životě toho však již bylo napsáno mnoho, proto se zaměříme především na zajímavosti, než na suchopárná fakta.

  • 1. I když je po celém světě znám jako Freddie Mercury, rodák z východoafrického ostrova Zanzibar se ve skutečnosti jmenoval Farrokh Bulsara. Takové jméno přímo volalo po změně, nebo si umíte představit, že by dnes média psala: „Legendární Bulsara zemřel před 25 lety“? My tedy ne…
  • 2. Pokud tápete, ke které národnosti si jej máte vzhledem ke jménu zařadit, vězte, že jeho rodiče byli Pársové, tedy členové indické (původně perské) komunity, která vyznává zoroastriánské náboženství.
  • 3. Svou první kapelu s názvem The Hectics (1958–1962) založil jako žák školy St. Peter’s v západní Indii, kam začal chodit roku 1955. Právě zde přitom dostal přezdívku Freddie.
  • 4. Kdo ví, zda by se stal celosvětovou hvězdou, kdyby na Zanzibaru, kam se po letech vrátil, nevypukla v roce 1963 krvavá revoluce. Před tou totiž celá rodina utíká do Londýna a právě zde se zrodila legenda. Inu, boží cesty jsou nevyzpytatelné.
  • 5. V hlavním městě Británie začíná na konci 60. let nejprve působit společně s kytaristou Brianem Mayem a bubeníkem Rogerem Taylorem v hudební formaci Smile.
  • 6. Jméno kapely brzy sám mění na poněkud kontroverzní název Queen. Ač se nabízí překlad „královna“, toto slovo zároveň znamená „homosexuál“ či „transvestita“. Radši přitom nebudeme pátrat, proč má z etymologického hlediska slovo Queen právě tyto tři významy.
  • 7. V tomto období si přitom mění i své druhé jméno. Z Bulsary se tak stává Mercury. Význam? Rtuť, nicméně Merkur byl také antickým božstvem a zároveň poslem ostatních bohů římského panteonu. Ambice tedy veliké…
  • 8. Prvním hitem, jež se dostal do čela britských hitparád, byla roku 1975 skladba Bohemian Rhapsody.  Ač může název evokovat spojitost s Českem (Bohemia znamená anglicky „Čechy“), anebo s pražskou Bohemkou, v překladu se jedná o „Bohémskou rapsodii“.
  • 9. Freddie byl znám i díky svému knírku a krátkému sestřihu, takto se ovšem začal stylizovat až od počátku 80. let.
  • 10. Odborníky i fanoušky fascinoval svým hlasovým rozsahem. Pokud si však pustíte nějaký rozhovor, okamžitě zjistíte, že měl výrazný předkus a bylo mu dosti špatně rozumět. Plastickou operaci však podstoupit nechtěl, protože se obával o svůj zpěv, a tak holt mimo jeviště huhňal.
  • 11. Freddie Mercury je dnes běžně označován za homosexuála, nicméně skutečnost byla poněkud barvitější. Pro všechny puritány světa však stejně nepřijatelná. Zpěvák totiž nevázaně spal s muži i se ženami. Výraznou ženou v jeho životě byla např. jistá Mary Austinová a navíc měl i románek s rakouskou herečkou Barbarou Valentinovou.
  • 12. Doplňme, že se přátelil i s princeznou Dianou. Existuje přitom historka, že ji s sebou jednou dokonce vzal do gay klubu, i když se kvůli tomu musela převléknout za muže. Budoucí panovnice má zkrátka znát všechny své poddané a musí kvůli tomu ledacos podstoupit.
  • 13. Kromě lidí obou pohlaví byl zpěvák i velkým milovníkem koček. V jednu dobu jich měl údajně víc než deset, tedy slušnou smečku. Svým čtyřnohým miláčkům prý dokonce volal z turné, nechával si je držet u telefonu a mluvil na ně.
  • 14. I když byl Freddie v soukromí spíše plachý, dokázal být také velmi emotivní. Na jednoho ze svých partnerů, Billa Reida, jednou křičel tak dlouho, až se druhý den probudil zcela ochraptělý. Ten den měla přitom kapela Queen vystoupení v populárním americkém pořadu Saturday Night Live a všichni okolo měli co dělat, aby se mu hlas vrátil.
  • 15. Mercury je spojován také s bujarými večírky. Nejednalo se ovšem o pivní party v zaplivané putyce. Pořádal je totiž ve svém sídle v Kensingtonu s 28 pokoji a také na Ibize. Měl ovšem i další záliby jako např. japonské umění, box, stolní tenis či svou sbírku známek.
  • 16. Kapela Queen se stala v 80. letech obrovsky populární. Na konci této dekády nicméně začalo být zjevné, že s Freddiem není vše v pořádku. Zpěvák nakonec 23. listopadu 1991 veřejnosti oznámil, že má AIDS a den na to v 45 letech v náručí svého tehdejšího přítele Jima Huttona zemřel. Závěr života tedy jak z románu.
  • 17. Většinu svého obrovského majetku přesto poněkud překvapivě neodkázal Huttonovi, ale výše zmíněné Mary Austinové. Milenec se tak musel spokojit s „almužnou“ půl milionů liber. Stejnou částku mimochodem dostali i jeho osobní asistent a kuchař. Že by láska opravdu procházela žaludkem?
  • 18. I když to není úplně jisté, dle všeho byl jeho popel rozptýlen ve švýcarském Montreux na břehu Ženevského jezera. Pohřební obřad byl přitom proveden zoroastriánským knězem, takže svému náboženství zůstal věrný až do konce života.
  • 19. Na tomto místě byla také později vztyčena zpěvákova třímetrová socha. Mimochodem, autorkou je česká sochařka Irena Sedlecká.
  • 20. Freddie Mercury by se letos 5. září dožil kulatých sedmdesátin. Otázkou ovšem zůstává, zda by byl jako šoumen a milovník večírků v tomto věku šťastný. Jak uvedl sám jeho manažer Peter Freestone, zpěvák vždy tvrdil, že žít do 70 by byla nuda. V tomto ohledu je pětačtyřicítka na odchod zřejmě opravdu ideální věk…

Připomeňte si Freddieho Mercuryho: 

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

8 nejdiskutovanějších českých celebrit. Kdo je pořád v kurzu a hlavně proč?

Pablo Escobar: Největší drogový boss všech dob