15 věcí, které máme společné s opicema

Někoho to překvapí, jiného urazí, skutečnost je ale taková, že jsme primátům v řadě věcí podobnější, než by se zprvu mohlo zdát. To se týká sociálního chování, biologie i některých druhových vlastností. Nevěříte? Čtěte dál, opičáci!

1. Stejně jako lidé, také cvičené opice na rozdíl od většiny zvířat dokáží rozpoznat svůj odraz v zrcadle.

  1. Opice se také dokáží smát, smějí se například, když je polechtáte.
  2. Opice mají podobné mechanizmy k ukládání a zpracovávání informací o obličejích. Podobným způsobem také rozpoznávají známé obličeje.
  3. Primáti si dokáží vybavovat vzpomínky, činí tak podobným způsobem jako my lidé.
  4. Opicím nechybí ani periferní vnímání.
  5. Také opice občas činí „iracionální“ rozhodnutí. To se projevilo v pokusu, během nějž vědci primátům nabídli ze dvou možností: 1. kousku šťavnatého ovoce 2. kousku šťavnatého ovoce a obyčejné mrkve. Ačkoli druhá možnost zahrnovala to samé a něco navíc, opice se rozhodovaly pro variantu číslo 1. Obyčejná mrkev totiž z jejich pohledu snížila hodnotu variantu číslo 2. Paradoxně to podobně funguje i u nás lidí.
  6. Jako dokáží činit špatná rozhodnutí, dokáží jich také litovat. I to s námi mají opice společné.
  7. Také opice hrají hry a nerady prohrávají. Když prohrají, cítí se špatně a mají výčitky svědomí.
  8. Lidé a opice se rozhodují stejným způsobem, jsou adaptabilní a reagují na aktuální situaci.
  9. Ačkoli s námi opice mohou sdílet mnoho aspektů ekonomického uvažování, nenechají cenu, aby určovala hodnotu výrobků. To se potvrdilo při pokusu se cvičenými kapucíny, kteří byli vytrénovaní tak, aby uměli měnit žetony za zboží (jídlo). Při manipulaci s cenami různých položek kapucíni nehodnotili dražší zboží jako kvalitnější, v tomto ohledu byli racionálnější než lidé, kteří často automaticky považují dražší zboží za kvalitnější (ačkoli zde může roli hrát také sociální rozměr nákupu dražší položky).
  10. Stejně jako u lidí, hormon oxytocin hraje pozitivní roli v sociálním životě opic, družení se, rodičovství i páření.
  11. Šimpanzi bonobo se – stejně jako my – páří jen tak pro potěšení. Pohlavní styk mají až 40krát denně a znají dokonce misionářskou polohu!
  12. Některé oblasti mozku, které se dříve považovaly za výlučně lidské, sdílí významné podobnosti právě s primáty. To se týká mj. například ventrolaterální frontální kůry, která ovládá například jazykové funkce a komplexní myšlenkové procesy.
  13. S tím souvisí také skutečnost, že dnes vědci přiznávají jazyku opic mnohem vyšší úroveň sofistikovanosti, než se dříve domnívali.
  14. Některé druhy opic mají dokonce různé „dialekty“ používané napříč různými geografickými oblastmi – podobně jako lidé.
  15. Své chování podvědomě synchronizujeme s ostatními. Adaptujeme se na jejich náladu, opětujeme úsměvy nebo zrcadlíme řeč těla. Opice dělají to samé.

Tak co, přesvědčili jsme vás nebo si pořád myslíte, že s primáty nemáme nic společného? Napište nám svůj názor do diskuze pod článkem.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Penis a užovka. V čem jsou si podobný? Spadne vám brada!

Budíky, které vás dostanou z pelechu.