10 věcí, které nás v roce 2015 šokovaly

Čerstvě skončený rok na události rozhodně chudý nebyl. Chcete vědět, co se v uplynulých měsících stalo a nikdo to nečekal?

1. Oscar pro Birdmana

Prestižní ocenění pro nejlepší film si odneslo podivné artové představení, které vyjma hrstky intelektuálů docení málokdo. O to je volba Akademie nečekanější, jelikož v posledních letech jsme si zvykli na vítězství spíše konvenčních snímků. Palec nahoru za odvahu a příslib, že i v dalších letech se můžeme dočkat překvapení. Třeba už za pár týdnů.

2. Volkswagen vyklízí pozice

A ne úplně dobrovolně. Na podzim se zjistilo, že v milionech vyrobených aut jsou schválně falšovaná data o emisích, kterých daná vozidla vypouštěla nepřiměřeně moc. Skandál otřásl akciemi celého koncernu a pořádně se tak dotkl i naší Škodovky, jež pod německý kolos spadá. Volkswagen se dojemně omlouval a dokonce koncem roku stáhl i svůj oblíbený slogan – das Auto, který prý zněl příliš troufale. Bude to na resuscitaci pošramocené pověsti stačit?

3. Korupce ve fotbale

No dobře, zkorumpovanost fotbalových funkcionářů asi zas tak šokující není. Z našich trávníků si na Ivánka pamatujeme ještě všichni. A už v roce 2014 upozorňoval John Oliver na podivné machinace, které mezinárodní fotbalová federace dělala s pořadatelstvím mistrovství světa. Po dalších skandálech byli letos zatčeni dva nejvyšší, Sepp Blatter a Michel Platini. A nevypadá to s nimi dobře. Snad alespoň nějaká spravedlnost ještě existuje! Mrkněte, jak na nich ani napodruhé nenechal Oliver nit suchou:

4. Hitler asi poprvé gentlemanem

Do politiky se obvykle nepouštíme, ale prezident nám v minulém roce nachystal spoustu munice, kterou bavil celý národ. A hned v lednu začal pálit ostrýma, když vzpomínal článek Ferdinanda Peroutky s názvem Hitler je gentleman. Takové osočení legendárního novináře nezůstalo bez povšimnutí a dlouhé měsíce jsme všichni pečlivě prohledávali šuplíky, jestli tam takový text opravdu není. Nebyl.

5. Nové logo Googlu

Změny potkaly i největší webový vyhledávač a aktuálně jednoho z hlavních technologických hráčů – Google. Pozornost upoutala hlavně změna loga – po více než patnácti letech došlo k opuštění klasického patkového stylu, který vystřídal jednoduchý moderní design. Napište pod článek, jak jste si na nové logo zvykali. A pokud vás to vůbec nezajímá, tak se alespoň podívejte, co lidé v loňském roce také vyhledávali:

6. Zájem o rugby

Fotbal a hokej to už nemají zadarmo. Mistrovství světa v rugby bylo letos extrémně sledovanou událostí, a to i v našich končinách. Tradiční divácké sporty tak budou muset o přízeň hospodských promítání bojovat, blíží se totiž nástup nových a neokoukaných klání. A že zrovna s pořízkama z rugbyových kolbišť bychom kordy zkřížit nechtěli!

7. Dvojice pařížských tragédií

Závěr i konec roku lemovaly dva teroristické útoky, jejichž cílem byla Paříž. V lednu to odskákala redakce satirického časopisu Charlie Hebdo, v polovině listopadu bylo zabito dokonce 130 občanů. Celý svět vyjádřil Francii podporu, facebook se zahalil do trikolóry a jedná se taky o jednu z mála událostí, kterou internetoví vtipálci nechali docela na pokoji. A to je skoro stejně šokující jako samotné útoky…

8. Limberského řidičské schopnosti

Že je mezi fotbalisty spousta, ehm, jednodušších jedinců, tím vás asi nepřekvapíme. Ale ostuda, kterou si svou hloupostí přivodil David Limberský, kapitán fotbalové Plzně a pilíř reprezentace, se jen tak nevidí. Nejdříve se ve svém sporťáku proháněl noční Prahou, samozřejmě opilý, a po nabourání chtěl utéct policistům. Originální, že. Ale když o pár dní později v ligovém zápase slavil gól kroucením volantu, ťukali si na čelo už asi všichni. Odebrání kapitánské pásky, dočasný vyhazov z repre a mastná pokuta jsou jen malými ukázkami toho, že za blbost se opravdu platí.

9. Nečekaný comeback Johna Travolty

Více než dvě dekády po své možná nejslavnější roli Vincenta Vegy v Tarantinově kultu Pulp Fiction se John Travolta dostal opět do centra pozornosti. Tentokrát si ho vzali na paškál internetoví vtipálci a v listopadu byl zmatený Vincent hitem sociálních sítí. Přinese tahle nezasloužená sláva Travoltovi konečně zase nějakou pěknou roličku? Doufejme. Svět internetových virálů je připraven.

https://www.youtube.com/watch?v=NPRM4CqLxHE

10. Úspěch nových Hvězdných válek

Názory na nové pokračování eposu se světelnými meči se dosti liší. Někteří ho vychvalují jako poctivé navázání na tradici, jiní mu nemohou přijít na jméno. Ať patříte do první, či druhé skupiny, nejspíše jste již sedmou epizodu viděli. Stejně jako všichni ostatní – probouzející se Síla totiž trhá jeden rekord za druhým. Vydělala už více než jednu a půl miliardy absolutní rekord, který stále drží hitový Avatar, se bude pořádně otřásat. Dalších pár týdnů nám ukáže, zdali jsme o loňských Vánocích viděli nejúspěšnější film všech dob

Co zaujalo v minulém roce vás? Napište nám do komentářů!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ufo existuje. Důkaz šokuje svět!

Zvláštní úzký dům. Jeho vnitřek vás bude šokovat!