10 šílených fobií – strach ze sýra i z polykání

Fobie představuje chorobný, často iracionální strach z věcí či situací, které většinou ve skutečnosti nepředstavují žádné nebo jen minimální nebezpečí. A ačkoli i postižení často vědí, že jejich strach nedává smysl, nedokážou s ním vůbec nic dělat. Teď už se pojďme podívat na některé z nejpodivnějších fobií vůbec.

Fóbie

Nomofobie

Je-li vaší největší obavou, že se ocitnete bez mobilního telefonu, respektive mimo dosah sítě, nejspíš patříte mezi nomofobiky. Nebo taky ne.

Turofobie

Pokud řvete jak tur, jakmile zmerčíte sýr, budete pravděpodobně trpět právě turofobií. Nebo alergií na laktózu.

Fobofobie

Tahle fobie patří mezi obzvlášť vykutálené. Jde totiž o chorobný strach ze strachu! Riziko fobofobie je vyšší u lidí, kteří již nějakou fobii mají, především pokud si prošli intenzivní reakcí na situaci či předmět, jehož se tolik děsí – pak se totiž za každou cenu chtějí vyhnout obdobně extrémním negativním pocitům.

Somnifobie

Z názvu jste si asi dokázali odvodit, že jde o chorobný strach ze spánku. My spánek milujeme, somnifobici však mívají usínání asociované s umíráním, případně v nich evokuje pocit ztráty kontroly, a někteří se spánku bojí, protože trpí děsivými nočními můrami. Kdo viděl filmy Noční můra z Elm Street s Freddy Kruegerem, ten asi ví, jak se může cítit takový somnifobik.

Omfalofobie

Pupík. Pupík, pupík, pupík, pupík! Jste podělaní strachy? Máte omfalofobii…pupík!

Ablutofobie

Extrémní strach z koupání, mytí a čištění. Hlavně v létě při jízdě MHD nám přijde, že touto fobií trpí až přehnaný počet lidí, z jejichž směru se zpravidla line nevábný pach potu a levné kolínské.

Chorofobie

Konečně něco, v čem jsme se našli! Chorobný strach z tance u nás ovšem není nikterak iracionální reakcí – zkrátka jen nechceme děsit zbytek osazenstva!

Skopofobie

Ne, tohle není strach ze skopového, skopofobici se děsí toho, že se na někdo dívá, že jsou sledováni. Normální fungování těchto lidí je samozřejmě takřka nemožné. Postižení se většinou drží mimo společnost, když už jsou nuceni vylézt, snaží se alespoň zahalovat. Tenhle „mindrák“ se léčí např. pomocí hypnózy.

Ergofobie

Docela by nás zajímalo, jak se živí lidé trpící ergofobií. Ta totiž obnáší mj. také strach z práce. Ergofobici tak budou nejspíš nejvíc zastoupeni v řadách rentiérů a bezdomovců.

Fagofobie

Potkali jste holku. Je krásná, milá, inteligentní, zajištěná, žerou ji vaši kamarádi i rodiče, a miluje vás jako blázen. Tak jen bacha, ať netrpí fagofobií, to je totiž smrtelný strach z polykání. Fagofobičky nebrat!

Trpíte také nějakou fobií srabíci? Pochlubte se nám v diskuzi pod článkem!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

I tyhle hodně ulítlé fobie můžete mít!

Japonci jsou ujetý. I takhle se baví!131