10 důvodů, proč aspoň na víkend zahodit mobil. Tušíte, jaký je to parazit?

Mobil. Potřebujete ho pro běžný život, ale občas není na škodu trochu si od něj vorazit. Proč? Existuje totiž 10 velmi vážných důvodů, které vás nenechají v klidu! Zbavte se toho sráče!

1. Zahodit mobil! Dělá z vás burany

Americký Relate Institute, který se zabývá partnerskými vztahy, apeluje na to, že způsob, jakým lidé spolu komunikují, se během pár let drasticky změnil. Naši prarodiče se setkávali u tance nebo chmele, dneska nikdo bez mobilu nedá ani ránu. Smartphone prostě dělá z mužů a žen burany. Ti pak ze sebe nevysoukají ani jedno kloudné slovo. Tak se ho laskavě aspoň na pár hodin zbavte, ať nepřestanete mluvit jako člověk.

2. Ohrožuje vztahy

Profesor James Roberts z texaské univerzity Baylor podrobil testu 308 a posléze i 145 dospělých lidí. Obě kola jeho experimentu prokázala, že mobil ničí vztahy, neboť rozptyluje od podstatných věcí, nedává prostor normálnímu rozhovoru, a v neposlední řadě je jeho používání partnery vnímáno jako urážlivé. Zkrátka, když je člověk doma, neměl by furt někde surfovat, nebo něco vyřizovat, ale soustředit se na jiné věci, zájmy, koníčky, nebo jde partnerství do kopru.

3. Je vám z něj blbě

Už jste slyšeli o digitální kinetóze? Jedná se o kybernetickou nemoc, kdy se vám z pouhého sledování mobilu udělá šoufl. Odborníci tvrdí, že ji způsobují špatné návyky a používání přístrojů. Ale například vědec Steven Rauch z Massachusetts taky tvrdí, že pocit nevolnosti je způsoben nesouladem mezi smyslovými vstupy. Prostě když se u něj hrbíte přes týden, aspoň o víkendu dejte pokoj!

4. Způsobuje deprese

Jistě, že pořád dokola civíte na ten krám. Co kdyby vám náhodou někdo něco lajkoval na sociální síti. To nesmíte propásnout! A co takhle mobil vypnout úplně? Jako vážně. Vědci z Northwestern University tvrdí, že čím víc přístroj používáte, tím rychleji vás dohání pravděpodobnost výskytu deprese.

Jejich výzkum uveřejněný v odborném magazínu Journal of Medical Research apeluje na smartphone návyky. Podle jejich dat věční brouzdálci po telefonech méně chodí mezi lidi, straní se zábavy a tak trochu jim houká na maják. Chcete být jako oni? Tak se tím telefonem třeba udavte, když neznáte lepší plán!

5. Ochuzuje o sex

Klinická psycholožka a výzkumnice Lisa Firestone sestavila pro odborný magazín Psychology Today žebříček nejčastějších výmluv, na které člověk používá, když nechce sex. Mezi jednou je „nedostatek času“. Jenže skutečnost je taková, že velká většina lidí si před spaním zaleze pod peřinu a zapne mobil. Tak na sex není čas? Vyhoďte ho z okna a uvidíte, jak se vám změní život!

6. Narušuje soukromí

Šéf si uprdne, děti prdí, manželka prdí, sousedka prdí kvůli špatnému parkování. Všechny nenapadne nic lepšího, než vyvolávat a psát esemesky. Hele jako, kdo vám chce vynadat, ať se postaví před váš práh. Však ono z očí do očí jsou tyhle věci nepříjemnější, takže si je každý rozmyslí. Ale v mobilu? Tam jde snadno všechno!

7. Nakládá vám víc, než je nutné

Studie provedená výzkumníky univerzity v Hamburku, jejíž výzkum byl podporován Spolkovým ministerstvem školství a výzkumu, prokázal, že jakmile nevyvážíte soukromý a pracovní život, brzy vás z toho klepne. Kontrolování e-mailů přes mobil, hlavně v době soukromého volna, je špatné pro psychické i fyzické zdraví. Potřebujete ještě další argumenty? Beze všeho. Tady jsou.

8. Narušuje spánek

Nespočet studií prokázalo, že když na nočním stolku máte místo kondomu nebo lubrikantu tuhle komunikační věc, špatně se spí. Tak proč ji v sobotu a v neděli nenecháte vypnutou a v předsíni? Tam jí taky bude dobře, té osině v zadku!

9. Nemůžete ho ztratit

Když ho s sebou nemáte, tak ho logicky ani nemůžete ztratit. To je jako s doklady. „Já je s sebou nenosím, abych o ně nepřišel,“ řekl tuhle jeden řidič hlídkujícímu policajtovi. Kdo se smál nejvíc a naposledy, není známo.

10. Protože se bez něj prostě obejdete

A basta. Vždyť se dá dšlat asi milion jiných věcí. Zkuste třeba tyhle ve videu, ať se příště máme čemu chlámat!

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Omdlet kvůli mobilu? Nová kybernetická nemoc je tu!

Kdo umí nejlíp pochválit vaši vizáž? Mobil!